Van dromen naar resultaten, Remi Brouns

Iedereen heeft weleens goede voornemens gemaakt aan het begin van het jaar, of misschien halverwege, of in september. Velen hebben mooie ambities en dromen. 

De realiteit is dat deze dromen en ambities vaak niet waar worden gemaakt. 

De droom is er, de start wordt gemaakt, maar het resultaat wordt niet behaald. Hoe hoog de intensiteit ook is in het begin, hoe groot de droom ook is, de actie die eraan gekoppeld moet worden vervaagd op den duur en groei of resultaten zijn minimaal of blijven uit.

Laten we dan ook eerlijk zijn tegen elkaar dat dit bij jou ook (vaak) het geval is. 

Het overkomt heel veel mensen, zeker in de maatschappij van vandaag. We zijn zwakker geworden en kiezen constant voor comfort. Met enkele drukken op de knop staan vandaag nog de boodschappen voor de deur en goedkoper dan je ze in de winkel zou kunnen halen. 

We leven in een wereld waar we het niet meer koud hoeven te hebben, waar oneindig veel entertainment is en we klagen over inflatie, maar wel drie keer per jaar op vakantie kunnen. 

De wereld is kleiner geworden, maar door de gemakken zijn we ook lui geworden.

Dit zwakker worden van ons uithoudingsvermogen om een droom te realiseren is wat ons tegenhoudt en ons laat kiezen voor gemiddeld. Als gemiddeld ook jouw keuze is, dan is daar niks mis mee. Als jij gelukkig bent met je leven en dromen niet uit hoeft te komen, dan is dat ok. 

Echter, er zijn genoeg mensen die hun dromen wel willen laten uitkomen, die een verschil willen maken, een doel willen hebben in hun leven en er vol voor willen gaan. 

In deze opname help ik je hoe je doelen wel kan realiseren en waar valkuilen liggen die je gemiddeld laten handelen.


Het eerste belangrijke onderdeel is kiezen waar je voor wil gaan. 

Kiezen voor je levensdoel. Dat doe ik door je op een performance sheet twaalf elementen te laten beoordelen (score) van nul tot tien hoe goed je jezelf hier al voor inzet. In deze score mag je niet liegen. Je moet je realistische score invullen. Je mag dus niet bij relatie denken, het is een zeven, maar ik geef het een acht, want vanaf morgen ga ik meer mijn best doen om aandacht te geven.

Het werkt dan als volgt. Op de sheet (te downloaden op ons gratis maar besloten platform voor PT’ers) mag je elke waarde een score geven tussen de één en de tien. Denk niet te lang na. Als het een lage score is, ben dan ook extreem eerlijk tegen jezelf. Niemand ziet dit alleen jij. 

Als je dat hebt gedaan, zet je alle twaalf de waarden in volgorde van nummer één (wat jij het meest belangrijk vindt) tot nummer twaalf (het minst belangrijke). Vul vervolgens nummer één tot drie in bij de ‘stenen’ en vier tot zes bij de ‘snippers’. De nummer zeven tot en met twaalf mag je noteren bij ‘zand’.

De stenen zijn je waarde die voor jou elke dag aan bod moeten komen. 

Zoals ik in de podcast uitleg, zijn mijn stenen: gezin, carrière, skills. Elke dag ben ik met deze waarden bezig. Elke dag investeer ik er tijd, geld, aandacht en focus aan. 

De snippers zijn voor mij; gezondheid, familie en avontuur. Hier ben ik wekelijks mee bezig. De zand waardes doe ik alleen iets mee als ik tijd over heb of iemand er naar vraagt en het me helpt op de stenen en snippers. Een carrièrekans of trainingsdag gaat dus voor de verjaardag van mijn nichtje. Carriere en skills zijn stenen en mijn nichtje valt onder familie. Ik kan nu dus hele duidelijke doelen stellen en weet precies waar ik nee tegen moet zeggen. 

Mijn stenen zijn (bijna) altijd ja, mijn snippers zijn vaak ja, zand is standaard nee. 

Dit geeft een heldere focus en voorkomt dat je ‘verzandt’ in taken die je niet verder helpen in je doelen. Dat is waar de eerste valkuil ligt en we focus verliezen.

Nu je jouw stenen goed hebt staan is de volgende stap om tot actie over te gaan. Van dromen komen geen resultaten. Dat is hopen en hoop is voor losers. Je zal moeten creëren. Het in dromen blijven zitten ligt aan de formulering van hoe je tegen de uitdaging aan kijkt. In weze heb je twee antwoorden die je wil vertalen. Dat zijn;

  • Kan ik niet
  • Wil ik niet

Ik gebruikte ‘kan ik niet’ heel vaak voor de onderhoudsklusjes in ons huis.

Als mijn vriendin aan me vroeg of ik iets kon maken zei ik altijd ‘kan ik niet’. Door dit te zeggen ontsla ik me van het nemen van verantwoording om het wel te doen. Namelijk door te zeggen kan ik niet, hoef ik niks meer te doen, want ik kan het niet. Mijn hele mindset stopte dan met creëren en ging weer in de comfortabele modus. Wat je wil doen is van ‘kan ik niet’ ‘wil ik niet’ maken. Namelijk vanuit wil ik niet kan ik wel een keuze maken. Ik wil het niet, maar ik doe het wel. (een veel gebruikt antwoord welke ik nu geef op vragen over klusjes) 

Bij “wil ik niet” kan ik kiezen, neem ik verantwoording en doe ik het toch, ook al wil ik het niet. Of neem ik geen verantwoording en stopt het creëren/bouwen aan mijn dromen. Vanuit “wil ik niet” kun je naar “wil ik wel” en dat is exact waar je groei vandaan start. Het doen, ook al heb je geen zin, geen kennis of angst. De eerste stap nemen naar een project.

Je hebt nu “wil ik wel” gezegd, dan is het tijd om er een project van te maken. Een project is letterlijk een beginpunt, punt A, en een eindpunt, punt B, bepalen. Punt B weten we vaak wel. Dat is de droom, de ambitie of het doel dat je wil bereiken. Punt A daar ligt onze grote uitdaging. Waar sta je momenteel? Wat is momenteel je startpunt? Over dit startpunt liegen we heel vaak tegen onszelf. Let op, ik zeg niet dat je een leugenaar bent. Ik zeg dat we een beschermingsmechanisme hebben die ons uit angst wil houden en de wereld mooier maakt dan dat deze is. Je vervormt zelf de waarheid van de werkelijkheid. 

Jij creëert punt A op je gedachten, niet op de feiten. Hier ligt een belangrijk punt. 

Je kan namelijk niet vanuit punt A vertrekken als je niet bij punt A bent. Als ik van Roermond naar Amsterdam wil en dit intoets in de navigatie, maar in realiteit ben ik in Zwolle en moet ik naar Amsterdam, dan ga ik met de aanwijzingen van Roermond naar Amsterdam er vanuit Zwolle nooit komen. Je start dus al verkeerd. 

Wees dus brutaal eerlijk tegen jezelf. Wat is echt je punt A. Zowel financieel, als aan kennis, als aan tijd etc. Als je dat weet kun je nu de acties noteren die nodig zijn om bij punt B te komen. 

Korte terugkoppeling op wat we hebben besproken is dan;

  • Bepaal je stenen en snippers.
  • Bekijk je droom/project en maak de keuze om het wel te willen.
  • Bepaal nu punt B en een deadline en bepaal eerlijk punt A.
  • Plan de acties die je moet ondernemen om van punt A naar punt B te komen.
  • Aan de slag.

Als laatste is het nu aan de slag gaan. Het enige wat je nu moet doen is heel integer je taken doen. 

Wat je met jezelf afspreekt ook echt gaan doen. Niet uitstellen, maar doen wat je moet doen. Ook als het niet leuk is, ook als je moe bent, ook als je moet ‘overwerken’ en dus je serie op Netflix niet kan kijken. Laat je niet verzanden in zand taken en laat je niet misleiden in korte termijn plezier van leuke relaxte activiteiten doen. Als je echt integer bent tegenover jezelf, dan bereik je punt B. En vaak sneller dan je dacht. In vele gevallen ook makkelijker dan je had gedacht. 

Je kan nu angsten en onzekerheden uitschakelen door de eerste stap te maken. 

Het gaat erom wat je vandaag doet om dichter bij het resultaat te komen, niet wat je gisteren hebt gedaan of wat je morgen plant te gaan doen. Gisteren en morgen zegt niks over werken aan je droom en geeft je geen resultaten. 

Alleen wat ik nu echt kan doen, de actie die ik vandaag neem, helpt me verder in het bereiken van mijn dromen en behalen van resultaten!

En nu is de zet aan jou, ga jij van je dromen resultaten maken?

Kom samen met collega’s in beweging en optimaliseer de vitaliteit van jouw business 🚀

🏆 Optimaliseer de vitaliteit van jouw business op een effectieve werkwijze die in de praktijk toepasbaar, duurzaam en inspirerend is voor jou en jouw omgeving.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, vele collega ondernemers zijn je voorgegaan🥴

ℹ️ Sluit je aan bij ons netwerk: https://leden.ondernemenopsneakers.nl/login

Dan zien we je daar!