De invloed van een vrouwen cyclus op training, voeding en energie, Saskia de Vlieger
18 mei 2022 
4 min. leestijd

De invloed van een vrouwen cyclus op training, voeding en energie, Saskia de Vlieger

In deze podcast Saskia de Vlieger van ReWoman! Saskia laat je verder kijken dan alleen het huidige trainingsniveau.

Maak gebruik van de cyclus, leer welke fases de cyclus heeft en hoe je daar als Personal trainer/ Coach de training op kan aanpassen voor een beter resultaat!


Cyclus

Dit moet je weten! Zeker voor mannelijke trainers/ coaches is het goed om even mee te lezen. Leer wat er gebeurt in een vrouwen lichaam.

De cyclus bij een man is recht en duurt 24 uur, dat is heel anders als die van een vrouw. Vrouwen gaan door ups en downs, de slaap wordt beïnvloed en de voedingsbehoeften ook.

Saskia: "Het is een natuurlijk proces van je lichaam. Sta jezelf toe dat het er mag zijn."


Toen Saskia stopte met een spiraal, merkte ze veel onbalans, vooral de emoties schoten alle kanten op waardoor ze zichzelf behoorlijk tegenkwam. Dit was een reden voor Saskia om zich te verdiepen in dit onderwerp. Het begon met boeken lezen, podcast luisteren en informeren bij vriendinnen, zo kwam ze erachter dat al die conceptie niet de way to go is. Vervolgens heeft ze hier een opleiding voor gevolgd. Omdat het een nogal persoonlijk onderwerp is, kiest ze bewust voor 1 op 1 coaching.

Fitheid

De cyclus zegt niet perse iets over je fitheid, maar je kan wel rekening houden met schommelingen. Het liefst wil je een cyclus die elke maand hetzelfde is. Echter kan er sprake zijn van disbalans. Je kan de klant vragen of de cyclus regelmatig is, als ze dat niet weten vraag dan eens, om het bij te houden. Door inzicht te hebben weet je of het in balans is. Als dit niet het geval is, is het mogelijk om naar een hormooncoach te gaan.

Inzicht

Saskia pakt het vanaf het begin anders aan. Belangrijk is om goede vragen te stellen. Dat begint al bij de intake, vragen als:

  • Weet je hoeveel dagen je menstruatiecyclus is
  • ✅Hoe voel jij je gedurende de menstruatiecyclus

Probeer op de klant in te spelen door te kijken wat handig is, als de klant erg moe is, kan je misschien werken aan de techniek, pas je erop aan. In bepaalde fases kan het zijn dat jouw klant extra blessuregevoelig is. Houdt hier rekening mee, het is erg belangrijk wat je doet in welke fase.


Voor mij geeft inzicht rust in mijn hoofd en een connectie met m’n lichaam aldus Naomi


De cyclus in fases

Oestrogeen, progesteron en testosteron, hoe zit dat?

Oestrogeen, die piekt op de helft van de cyclus daarbij komt de ovulatie, maar ook testosteron speelt een rol, dit zorgt dat het zaadje zich kan nestelen en je voelt je heel energiek en zelfverzekerd, waardoor je het idee hebt dat je in de sportschool heel hard kan gaan.

Progesteron komt daarna, als het eitje niet bevrucht is, dan zakt hij, waarna je menstruatie opgang komt. Gevolg is dat je je erg loom of moe kan voelen.

Lente/ Zomer

Na de menstruatie komt de lente, de zon gaat schijnen en je merkt dat je er weer bent. Kijk eens waar de behoefte van jouw klant ligt, er is in de lente minder kans op blessures, voor de client dus een veilige periode om te trainen.

De lente is de beste tijd om te starten met een nieuwe uitdaging of dieet. Het hongergevoel is dan beter gereguleerd als in een herfst of winter fase.

Voorzichtig

Aan het einde van de lente ga je richting de ovulatie, dit is het moment dat je gewrichten wat losser komen te staan, als je dan zware squatten wil doen, is dat minder goed voor je knieën, zwaar deadliften is dan ook geen goed idee.

Naomi: "Best wel dubbel dat je dus wil shinen in de lente, je voelt je goed en wilt hard gaan, maar je bent dus extra blessure gevoelig aan het einde van de lente"

Herfst/ Winter

Als je menstrueert is je kracht laag, je voelt je sloom en dat vraagt om een slow down, dit noemen we dan ook wel de winter. Je zoekt wat meer de warmte op en trekt je wat meer terug.

In de herfst en winter fase is het goed om de gezonde vetten wat aan te vullen. Je lichaamstemperatuur is in die fase wat warmer en gebruikt wat meer energie in die fase. Daardoor heb je wat meer cravings, je mag dan wat meer calorieën innemen en die trek is heel normaal.

Anticonceptie

Bij gebruik van anticonceptie ga je wel een cyclus door, maar je word voor de gek gehouden, want je hebt geen eisprong en geen reiniging, doordat je niet menstrueert. Als er menstruatieklachten zijn, wordt er vaak gestuurd op anticonceptie, maar het lichaam kan veel zelf oplossen, het is daarom belangrijk je goed te laten informeren als klant.

Wanneer kan jouw klant alles geven en wanneer niet?, In deze podcast tips die je kan toepassen in de seizoenen van de cyclus.


Dit kan jij als personal trainer/ coach doen

Als de klant veel klachten of pijn hebt tijdens de menstruatie, ga dan hulp inschakelen, dit hoort niet. Adviseer een hormooncoach en check van het bloed.

Waar je wel naar kan kijken als coach is:
✅ voeding
✅ slaap
beweging
stressmanagement
blessure gevoeligheid in de fases

Wees je bewust van deze informatie en maak connecties met een hormooncoach als je dingen niet weet of herkent. Vraag een hormooncoach of stuur je klant door. Zo help je je klant verder.

Naomi: "Voor mij geeft inzicht rust in mijn hoofd en een connectie met m’n lichaam. "

DEZE KENNIS TOEPASSEN BIJ DE KLANT

Ga in gesprek over dit onderwerp, ook als je het spannend vindt, probeer het normaal te maken. Zie dit onderwerp als een kans je te onderscheiden van de rest. Dit onderwerp gaat de komende periode een vogelvlucht krijgen.

Meer info over de fases, hoe je kan luisteren naar je lichaam en hoe je de klant verder kan helpen hoor je in deze podcast.Vragen over dit onderwerp, stuur Saskia even een berichtje!

Wil jij je op een natuurlijke manier goed voelen. Heb je behoefte aan 1 op 1 coaching, neem contact op met Saskia.

➡️ Instagram @re_woman

➡️ Webiste https://www.rewoman.eu/

Vind jij het waardevol om contact te onderhouden met gelijkgestemden?

Sluit je aan bij ons exclusieve Kennis- en Netwerkplatform voor Fitness Professionals https://ondernemenopsneakers.nl/lidmaatschap/ 

De ideale omgeving om te sparren met collega ondernemers! 

  • Geen tijd en energieverspilling bij jouw zoektocht het zoeken naar de juiste informatie.
  • Geen irritante advertenties die op poppen op social media kanalen.
  • Geen irrelevante informatie die jou als persoon, jouw business en jouw klanten niet verder helpen.

Klantbehoud is de key voor een gezond groeiend bedrijf. 

Op deze website delen wij waardevolle informatie, tips, tricks en inspiratie voor jou als trainer/coach🎓 

Kom samen met collega’s in beweging en optimaliseer de vitaliteit van jouw business. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, vele collega ondernemers zijn je voorgegaan. 

Luister elke woensdag naar een nieuwe aflevering en groei met ons mee. 

Heel veel luisterplezier en Njoya day! 

Reactie plaatsen