Het is echt wel noodzakelijk om deze aflevering op te nemen, want Remi heeft sinds een jaar ongeveer, ben jij eigenlijk wel flink overal tegen aan gaan trappen. En dan heb ik het dus over de sportbranche. Dus niet alleen maar over de fitnessbranche.
Je hebt het over dat dingen anders moeten en je daagde mensen behoorlijk uit. Heel veel op social media, LinkedIn, waar leuke discussies ontstonden. Het is natuurlijk hartstikke goed om te laten zien en te laten horen waar je voor staat. Maar ik denk dat het nog des te belangrijker is dat als je ergens iets van vindt, dat je vervolgens ook er iets mee gaat doen, dus een oplossing aanbiedt. En die oplossing wordt gelanceerd begin juli 2023, voor de mensen die deze aflevering misschien wat later bekijken of luisteren.
Remi, wat was jouw grootste irritatie in de sportbranche en waar liep je zo tegen aan te trappen?
We gaan hem even in kleine stukjes hakken voor de mensen die het nog niet hebben meegekregen. We nemen jou eventjes mee.
Voor wie is het trouwens interessant om te luisteren? Ik denk voor iedereen, hè? Ja, voor elke fitnessondernemer of sportondernemer.
Vorig jaar vlak voor Fitfair heb ik eigenlijk een betoog online gegooid waarin ik heb aangegeven dat de sportbranche stuk is.
Dus dan pakken we gelijk naar, wat is dan die sportbranche? Dat is letterlijk de hele sportbranche. We kijken vaak naar eilandjes, dus naar verenigingen. We krijgen moeilijk vrijwilligers en/of trainers.
Dan kijken we naar de fitnessindustrie, dat is echt sportprofessional. Er is geen duurzame toekomstperspectief, dan lijkt het dat ik eigenlijk ZZP'er moet worden.
Maar als we gaan kijken naar de beweegdocent van het basisonderwijs, die loopt ook tegen hetzelfde probleem aan. Ze worden semi gedwongen door de overheid om ZZP'er te worden, om daar voldoende geld te kunnen verdienen. En daar was ik klaar mee. Daar had ik echt helemaal genoeg van.
Dit zijn de onderwerpen die besproken worden:
Ik heb een betoog geschreven en toen heb ik gezegd oké, ik ga het oplossen. En ik geef mezelf daar vijf jaar voor om dat op te lossen. En dan nog eens vervolgens een stuk waarin we ook daadwerkelijk... terug gaan geven aan de sportprofessional. Dat we eerst zorgen dat het systeem er staat en dan vervolgens terug gaan geven. Nou, van die vijf en een half jaar gaan we dik drie en een half jaar afhalen. Want het is nu iets meer, tenminste juli, van mei tot vorig jaar, tot juli nu, zitten we op een, laten we zeggen, een jaar en twee maanden later is het eigenlijk klaar om in ieder geval gelanceerd te worden.
Dus dat betekent dat het heel snel is gegaan. Dat er heel veel behoefte naar is, dat is een belang. Daarom is het ook snel gegaan. En dat nu ook de ogen op mijn gericht staan. Dat is een mooie reis geweest, maar nu is het ook echt zaak dat ik de daad bij het woord toevoeg, door ermee in actie te komen en zaken te onderzoeken, te bouwen, etcetera.
En nu is het ook zaak dat de branche de daad bij het woord gaat voegen en dat we dat ook daadwerkelijk beter gaan maken, zodat we, en dat is het ultieme doel natuurlijk, een sector worden die daadwerkelijk belangrijk is voor de gezondheid van Nederland. Want dat heb ik ook vorig jaar gezegd, dat zijn we niet.
We zijn nog niet essentieel. We zijn nog niet een deel van de oplossing, omdat we de professionaliteit op de werkvloer missen. En als we die weer kunnen gaan bouwen, dan kunnen dat dat werkelijk worden.
Marketing technisch begrijp ik ook wat we dat riepen, want natuurlijk wij zien het belang van bewegen in. Ik vergelijk altijd met, als je iemand hebt die computer freak enthousiasteling is, wij zijn dan sportfreaks. Maar dat je zo'n computer freak hebt. Dan zeggen we iemand, ja mijn computer doet raar. En dan zegt hij, ja maar je had ook dit moeten aanschaffen en dat en dit virusprogramma enzo. En je moet ook niet die cookies accepteren en weet ik veel. En dan zeg je, ja weet ik veel. En die snap dat niet, dat ik dat niet toepas.
Maar hetzelfde is voor ons, wij snappen niet dat mensen niet met hun gezondheid bezig zijn. Of de effort willen maken. Daarom vinden wij ons essentieel. Maar dan moeten we het ook daadwerkelijk op de werkvloer laten zien. En dat lieten we niet zien. Want Nederland wordt gewoon al tien jaar... Misschien wel langer, maar de afgelopen tien jaar zijn we gewoon ongezonder geworden.
In de lockdowns hebben we gezien dat de kracht van het behouden van je leden ligt bij de impact die je sportprofessionals maken. Ik bedoel, een sportorganisatie heeft in principe een aantal zaken, namelijk een locatie met materiaal. Ze hebben een x aantal leden/klanten. Dan hebben ze een cultuur.
Een BASIC FIT heeft een andere cultuur als een trainer. En dan vervolgens hebben we de sportprofessional. En die laatste, dat was eigenlijk de sluitpost van het financiële gedeelte. Wat heel erg gek is, want tijdens de lockdown hadden we niks meer aan onze locatie.
De cultuur werd in een keer omgegooid, want je moest nu open kaart spelen. Ben je er echt voor je leden? Ga je een abonnement laten bevriezen? Ga je het door laten lopen? Er moesten allemaal beslissingen worden genomen die in een keer heel bepalend waren over hoe jij je opstelt. En de enige stabiele factor was de sportprofessional, want dat is de link naar je klanten toe. En daardoor gingen klanten, die bijvoorbeeld gingen opzeggen, eigenlijk zien van ja, ik betaal een abonnement en voor het abonnement krijg ik toegang tot een locatie om daar van apparaten gebruik te maken. Dus, ik vergeleek het met een speeltuin.
Ik betaal om met mijn kinderen naar een speeltuin te gaan zodat ik toegang tot een locatie heb en dat zij met het materiaal kunnen spelen. Maar dan hoef ik niet iemand naast mijn kinderen te hebben lopen die zegt je moet zo een glijband oplopen en dan moet je zo omlaag glijden. En als je dat zo en zo doet dan is het nog sneller en dan is het nog leuker. Dat zoeken die kinderen zelf uit en dat is eigenlijk wat in onze industrie ook gaande was. Dat moest gaan veranderen.
Ik sprak studenten, MBO, HBO, die zeiden gewoon ik ga niet eens beginnen in de sportsector met werken. Omdat er is geen duurzaam toekomstperspectief, er is geen toekomst waarin ik een hypotheek kan afsluiten. Waarin ik mijn gezin kan onderhouden. En als ik dat al wil dan moet ik zo flexibel gaan werken, dan moet ik zo onregelmatig gaan werken, dat ik niet eens, dan moet ik vrij nemen om met mijn kinderen een dag naar de Efteling te gaan. Ja, dat gaat op een gegeven moment, gaat dat tegenspreken. En dus moet het anders.
Terwijl vitaliteit zoveel behoefte aan is en het zo makkelijk dat we anders moeten gaan denken. Dat geldt voor lidmenschappenmodellen, noem maar op. Hoe we met sportprofessionals werken, alles moet anders. Dus moet het gefaciliteerd worden.
Willen we de kwaliteit laten groeien, dan zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn.
- Beloning
- Ontwikkeling
- Gezondheid
- Impact
Op die vier aspecten zullen de sportprofessional gaan helpen, en dan kunnen we werken naar een duurzaam toekomstperspectief.
Deze 4 onderwerpen worden uitgebreid besproken tijdens deze aflevering. Ook komen de volgende thema's aan bod:
- Een kostenneutrale oplossingen.
- Samenwerken met de juiste partijen, waardoor het makkelijker en financieel interessanter wordt.
- Hoe voorkom je schijnzefstandigheid
- Een beknopte beschrijving van sportverloning
- Het werken met een instroomplan, ontwikkelingsplan en uitstroomplan
Mijn passie is mensen inspireren. En mensen iets laten doen waarvan ze vanochtend niet hadden verwacht dat ze dat vandaag zouden doen. En dat geldt hetzelfde voor een keuze maken in onze sportindustrie om aan het werk te gaan.
Ja, gezondheid. Kijk, gezondheid moet ik altijd gelijk vermelden. Daar bedoel ik niet gezond eten, bewegen en noem maar op. Ik hoop eigenlijk dat alle mensen die naar deze podcast luisteren en alle sportprofessies en sportorganisaties weten wat ze moeten doen om gezond te kunnen leven.
Waar het ons om gaat, is dat duurzaam toekomstperspectief.
- Een gezin kunnen starten, een hypotheek kunnen aanvragen of ze minstens een dak boven het hoofd kunnen hebben.
- Je kinderen vervolgens de juiste opleiding kunnen geven.
- Een appeltje voor de dorst voor als ze daarna met pensioen gaan.
- De wendbaarheid op het moment dat je dus ergens wat inkomsten verliest, dat je dat kan opvangen met andere inkomsten, etc.
- Het werkgeluk verhogen.
- Een AOV hebben die passend is en die mee beweegt met jouw carrière.
We weten van het MBO, dat binnen één jaar 80% van de afgestudeerden van een sportopleiding binnen MBO zijn niet meer werkzaam in de sportsector. 80% van de mensen op de werkvloer.
Kijk en als we nu gaan kijken hoe lossen we dit op? Want dat is natuurlijk de vraag.
Ja, wat ik al te straks zei, eigenlijk heb je een motor. In die motor komt een sportprofessional bij mij terecht. Wij gaan op dat moment kijken:
- Waar heb je behoefte aan?
- Wat wil je?
- Wat heb je nodig in opleidingen?
- Val je onder een organisatie van sportverloning of ga je als zzp aan de slag of een combinatie van beide?
Dat doen we omdat we gesprekken ook met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid hebben gehad.
Zij hebben ook heel duidelijk aangegeven, dit is waar wij naartoe willen. We willen heel graag naar jullie toe bewegen. Eigenlijk staan ze voor 40 jaar voor één werkgever, 40 uur per week kunnen werken. Dat is wat ze willen. Dat kan niet in onze branche, dat snap iedereen. Dus ze zeggen oké, we zoeken contra indicaties voor de sector sport. En kunst en cultuur en muziek ook, maar even, ik ben gericht op sport. Dan zeg ik oké, voor sport kunnen we dat deze mee oplossen.
Nou, zij willen toch wel een stukje zekerheid bouwen, aantallen verhogen, etc. Dus ze gaan per opdracht kijken. Dat zijn zaken die wij in ondersteunen. Dus wij gaan preventief werken. We gaan op de voorhand al met jou bepalen, waar val je onder of welke combinatie val je onder. Bij sportverloning wordt al een heel hoop ingedekt, maar daarnaast hebben we een walletsysteem.
In dat wallet systeem kan elke zzp'er of sportprofessional bepalen, waar heb hij/zij behoefte aan heeft.
Ontwikkeling
Wil ik graag mezelf ook blijven ontwikkelen? Dan kun je een wallet aanzetten tegen een eigen gekozen percentage, laten we zeggen 3%. Er wordt elke keer wanneer een factuur betaald wordt, of elke keer als je een loon ontvangt, 3% in deze wallet gezet.
Omzetbelasting
Als je zegt als ZZP, ik ben slecht in mijn OB (omzetbelasting), dan zorgen we dat elke factuur meteen 21% bij de betaling in de wallet OB wordt gezet. Dan hoef je na drie maanden alleen her geld eraf te halen. Het deel wat je moet betalen betaal je, wat je niet hoeft te betalen is je extraatje en het eind van die drie maanden.
Administratie
Dan kun je je wallet administratie aanzetten. Wij doen voor jou de administratie, etc. Je hoeft dat allemaal niet meer te doen. We zorgen dat alles goed staat. Nou, daar betaal je bijvoorbeeld 4% voor. Dus je bepaalt zelf voor welke faciliteiten.
AOV
Wil je een AOV aan schaffen, dan kan dat via ons, kan via zo'n wallet. Maar ook weer percentage gebied. Dus in plaats van dat we een vast bedrag hebben, je moet elke maand 200 euro betalen, ook als je niet verdient. Als je op vakantie gaat... Of als je stopt, want je moet altijd het jaarcontract afronden, dan hoef je niet meer. Je kan eigenlijk gewoon, bijvoorbeeld, komt 5% bruto uit, nou je betaalt 5% elke maand, maar als je heel veel verdient, betaal je 5% over heel veel. En als je nu niks verdient, betaal je 5% over niks, dan hoef je ook niks te betalen. En als je op een gegeven moment stopt, dan wordt hij ook gewoon eerst bevroren en vervolgens stopgezet naar een x aantal maanden, maar je hebt niks verdiend, dus je hoeft ook niks meer te betalen.
Dat is een vele malen eerlijker manier om mensen zekerheid op te bouwen, dan maten ze groeien of dalen.
Dat je in seizoenspieken, pak bijvoorbeeld de wintersport, of bijvoorbeeld obstacle-events gewoon het algemeen, zit je in die sector, dan verdien je veel meer in de zomer dan in de winter. Zit je in de wintersport, verdien je veel meer in de winter dan in de zomer. Maar je wil wel evenredig verdeeld beschermd zijn voor het hele jaar. Dat kunnen we met die wallet structuur en de samenwerkende partners organiseren.
Community.
Op dit platform van Ondernemers Op Sneakers hebben we een besloten community voor SportJob. Waarin je ook vragen kan stellen, je kennis kan delen, noem maar op allemaal. Naast dat je Ondernemen Op Sneakers kan doen, kun je ook nog eens specifiek in onze community terecht.
Dus jij snoept ook nog eens aan twee kanten mee om vragen te stellen:
- Moet ik wel of niet indexeren?
- Ik loop hier tegenaan.
- Hoe kan ik daar...
- Ik loop tegen dit juridisch geschil aan. Heeft iemand daar ervaring mee?
Nou, al dat soort dingen kunnen we dadelijk bieden. En dat betekent dat we echt kunnen gaan werken. En die bestaanszekerheid voor een sportprofessional realiseren. Plus, sportorganisaties kunnen gewoon sportprofessionals die dat graag willen, gratis terugvinden op ons platform. En dit is eigenlijk geen platform, dit is een dienstverlening.
Dat wil zeggen, een sportorganisatie betaalt dan niks voor je. Maar die gaat op zoek. Ik zoek deze sportprofessional voor vitaliteit programma's, voor training, voetbaltraining... Noem maar op. En die kunnen ze vinden en kunnen zelf een afspraak maken. Wij zitten daar niet tussen.
Wij zorgen dat die sportprofessional volledig ontzorgt is. Zodat ook niet de druk bij de sportorganisatie komt te liggen.
Zo kunnen mensen weg blijven uit die schijnzelfstandigheid, en toch bouwen ze steeds die wendbaarheid op.
Dat is wat wij nu gaan lanceren. En daar ben ik echt super blij en super trots op. En we hebben nu al een paar grotere organisaties die met veel zzp'ers werken die nu al zeggen, wij gaan zo snel mogelijk instappen en jullie aanbevelen bij onze zzp'ers. Want wij willen niet naar schijnzelfstandigheid toe, maar we willen ook het beste voor die zzp'er.
Nou, wij worden natuurlijk ergens door betaald. Nou, ik zal je vertellen, de meeste organisaties zeggen: Ik betaal graag 1 euro extra, om te zorgen dat ik in ieder geval niet in de problemen kom en dat alles goed is geregeld voor beide partijen.
We hebben hier best wel veel over lopen sparren: Hoe kunnen we de mensen mobiliseren zodat ze dus vragen kunnen stellen etc.
Het besloten platform van Ondernemer Op Sneakers dat is daar gewoon perfect voor.
Dus je kan als als jij dit hoort als personal trainer coach zijnde, dan ben je natuurlijk gewoon van harte welkom, een gratis account aanmaken. Je kan vragen aan ons stellen op verschillende gebieden. Dat wordt wel duidelijk op het moment dat je zeg maar binnen onze community komt.
We hebben natuurlijk de Sneaker Support tussen 13-14 uur elke dinsdag, waar je kunt aanhaken. De eerste keer is dat kosteloos, om even te proeven wat we jou kunnen bieden. En vervolgens zit er dan wel lidmaatschappen vast, wil je daar gebruik van blijven maken.
De mensen van SportJob hebben in onze community een eigen (besloten) groep. Omdat, als er wat meer vragen komen die echt wat meer gericht zijn voor de organisatie SportJob, gewoon daar gesteld worden.
En ik denk dat het hartstikke belangrijk is dat we steeds meer gaan samenwerken.
Dus bedrijven, organisaties, mensen met dezelfde visie, die het beste met de branche voor hebben en dat willen, ik noem het even professionaliseren. Die deze branche toch wel naar een hoger niveau willen gaan tillen. Helemaal als je het hebt over je inkomenszekerheid, het bouwen van je carrière, maar ook wat ga je daarna doen, hoe ga je de wallet structuur toepassen en al dat soort dingen.
Ik denk dat dit stukje een enorme bijdrage gaat leveren aan de professionalisering van deze branche. Dus ik vind het echt heel tof dat je hier mee bezig bent. Ik word altijd helemaal happy als ik dit soort dingen zien en hoor, want wij spreken elkaar elke ochtend om zes uur. En dan weet ik, oké zo ziet jouw dag eruit, dit zijn de dingen die jij gaat doen vandaag. En je ziet daar gewoon elke keer mooie stappen in terugkomen en de progressie.
Het is gewoon tof dat je op deze manier jou als persoon, maar dus ook als organisatie, ziet groeien. Je hebt hard aan de achterkant gewerkt, nu mag je het echt in de praktijk gaan brengen.
Dat is de bedoeling, absoluut. Ik slaap niet voordat het een succes is.
Als er mensen vragen hebben over SportJob? Waar kunnen ze terecht?
Ze kunnen ons sowieso vinden op socials:
- Linked-In
- Facebook
En info@sportjob.nl komt altijd bij mij terecht en dan ga ik hem zo goed mogelijk beantwoorden.
En op de officiële website kun je ook alle informatie terug vinden. In het kader van starten en niet wachten totdat het perfect is. Zeker omdat er een aantal organisaties echt wel staan te springen om dit op te gaan pakken. Dus begin jullie sportjob.nl is het terug te vinden. Social media is sportjob.nl kun je het terug vinden.
En anders stuur je een mailtje met jouw situatie en dan kan ik je laten weten wat wij voor jouw sportprofessional of voor jouw sportorganisatie kunnen doen.
En een laatste call naar alle sportorganisaties die luisteren:
Ik zou graag wel eens met jullie het gesprek over willen aangaan als jij met personeel werkt wat op dit moment via zzp basis wordt betaald. Gewoon een eerlijk open gesprek. Gisteren heb ik dat ook met iemand gehad die zit gelukkig nog niet in schijnzelfstandigheid, maar zijn toekomstplannen die heeft nu heel helder in beeld. Zo kan ik het gaan doen op een veilige manier. Daar heb je nu niet direct iets aan, maar ik weet dat op dit moment heel veel sportorganisaties met dat probleem kampen. Dus laten we daar tijdig preventief naar kijken. Dus vraag daarvoor gewoon gratis een gesprekje met mij aan. En dan gaan we gewoon eens kletsen wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Eigenlijk denk ik dat het altijd goed is om even contact op te nemen, want op die manier kan je gewoon goed gaan het gesprek aangaan en je laten informeren over wat de mogelijkheden zijn en dan heb je een keuze. Want als je nu gewoon doet wat de meeste mensen doen en je bent daar niet echt verder in gaan duiken, dan heb je die informatie natuurlijk ook helemaal niet. Dus het is altijd goed om even, net even iets verder te kijken.
Ja, en als allerlaatste aanvulling...
Laten we vooral met organisaties en bedrijven samenwerken met partijen die de toekomst heel anders willen insteken. Kijk dan gaan we inderdaad een verschil creëren. Dus laat je informeren, ga preventief te werk in plaats van dat je reactief misschien wel in uitdagingen en problemen terecht komt.
En die podcast over sportverloning gaan we ook nog even een keertje opnemen. Ik denk dat het goed is om dat gewoon eventjes in Jip en Janneke taal uit te leggen.
En verder, als er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan pakken we de microfoons er weer bij.
Wil jij sparren over een onderwerp?
ℹ️ Sluit je aan bij ons netwerk: https://leden.ondernemenopsneakers.nl/login
Dan zien we je daar!