Podcast 89 - Hoe definieer jij succes?
24 mei 2023 
3 min. leestijd

Podcast 89 - Hoe definieer jij succes?

Van Dale omschrijft succes als 'goede afloop, uitkomt of uitslag' en 'iets dat goed afloopt'. Deze definitie legt de nadruk op een vooropgezet eindresultaat, op de geslaagde verwezenlijking van een voornemen. Succes wordt gezien als de afronding van een bepaald proces en niet zozeer als doel op zich.

Een van de regels van ondernemen is het definiëren van succes. Het gaat niet alleen om wat je doel is, het gaat er ook om dat je weet wat succes voor je betekent. 

Succes kan voor de één een groot huis en dikke bankrekening betekenen, maar kan voor de ander betekenen dat deze elke ochtend op kan staan zonder te ‘moeten’ werken, maar te ‘mogen’ werken. Wellicht definieer jij succes door Nederland een stukje gezonder en vitaler te maken.

Kortom, het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat voor jou succes betekent.

Om dit te doen helpen wij jou met enkele vragen die je zou kunnen beantwoorden om het helder te krijgen voor jou. Luister deze aflevering en vorm met behulp van de onderstaande vragen jouw definitie van succes


Vragen naar succes:

 • Ik voel me succesvol als...
 • In het verleden voelde ik me zeer succesvol toen ik…
 • Voor een succesvol leven zal ik … moeten bereiken
 • Een succesvolle dag ziet er als volgt uit…
 • Ik meet succes door…

Ga eens met deze vragen aan de slag en je krijgt meteen richting om aan te gaan werken. Het is locatie B welke duidelijk en helder wordt.

Wanneer je locatie A weet, jouw huidige situatie, en locatie B helder hebt, kun je een actieplan maken.

Vergeet niet regelmatig te evalueren en bij te sturen, zoals je bijvoorbeeld ook bij jouw fitness journey of PT klanten zou doen!

Verder komen deze onderwerpen ook aan bod:

Van dromen naar resultaten

Iedereen heeft weleens goede voornemens gemaakt aan het begin van het jaar, of misschien halverwege, of in september. Velen hebben mooie ambities en dromen. 

De realiteit is dat deze dromen en ambities vaak niet waar worden gemaakt. 

De droom is er, de start wordt gemaakt, maar het resultaat wordt niet behaald. Hoe hoog de intensiteit ook is in het begin, hoe groot de droom ook is, de actie die eraan gekoppeld moet worden vervaagd op den duur en groei of resultaten zijn minimaal of blijven uit.

Laten we dan ook eerlijk zijn tegen elkaar dat dit bij jou ook (vaak) het geval is. 

>>> Klik op deze link om te ontdekken hoe je doelen wel kan realiseren en waar valkuilen liggen die je gemiddeld laten handelen. Hier bespreken we ook de performance sheet. Een uitgebreide training over dit onderwerp is te vinden voor leden op ons besloten platform.

Je kunt kijken naar wat er op je bord ligt, of je vergroot het bord!

Veel coaches doen het eerste. Ze kijken naar wat ligt er op je bord en moeten we er zaken vanaf halen die ‘teveel’ zijn of moeten we je bord voller gooien met dezelfde grootte. Oftewel je loopt over…

Wat ik doe is het bord vergroten. Ik kijk niet naar wat er op je bord ligt. We praten er wel over, maar het leren beter, efficiënter en daadkrachtiger leven brengt je meer. Ik vergroot je bord. Op den duur wordt je een sterker mens. Als je dadelijk zelf ‘op pad’ gaat zonder mij als coach, dan is je bord groter en sta je sterker. 

Ipv dat we zaken zijn gaan weghalen en toevoegen. 

Hetzelfde principe is: laat iemand afvallen, of leer iemand controle te krijgen over het gedrag en leefstijl.

Die groei zie je nu steeds beter. Je bord wordt groter door dingen te doen waar je van groeit en door te handelen zoals je over 2 jaar moet zijn. 

Als je vandaag ik spiegel kijkt, zie je dan de persoon die je moet zijn over twee jaar? Of zie je de persoon die je vandaag bent…

Het is niet alleenbelangrijk dat je:

 • jouw doelen helder hebt;
 • een deadline hebt gesteld voor het te behalen doel;
 • een realistisch actieplan hebt gemaakt;
 • deze stappen uitvoert;
 • regelmatig evalueert, waarom gaan er dingen wel of niet goed;
 • bijstuurt waar nodig.

De state of mind, ofterwijl state of being is essentieel in deze reis. 

Ben jij en handel jij al naar de persoon die je wilt zijn om deze doelen te kunnen halen? Of kijk je als een toeschouwer naar je eigen plan?

Zorg ervoor dat je handelt alsof je je doel al hebt bereikt, alsof je deze acties al tig keer uit hebt gevoerd. 

Dit gaat dus iets verder dan alleen" paint the picture".

En nu is de zet aan jou, wat is jouw definitie van succes?

Vind je het fijn om te parren met collega's? Haak dan vrijblijvend een keer aan bij onze Sneaker Support, dinsdag 13.00-14.00 uur.

ℹ️ Sluit je aan bij ons netwerk: https://leden.ondernemenopsneakers.nl/login en ontvang een uitnodiging voor deze Sneaker Support (live via zoom).

Kom samen met collega’s in beweging en optimaliseer de vitaliteit van jouw business 🚀

🏆 Optimaliseer de vitaliteit van jouw business op een effectieve werkwijze die in de praktijk toepasbaar, duurzaam en inspirerend is voor jou en jouw omgeving.

Veel succes, plezier en Njoya day!

Reactie plaatsen