Podcast 102 - Van passie tot professional, René van der Flier
23 november 2023 
6 min. leestijd

Podcast 102 - Van passie tot professional, René van der Flier

Ontdek hoe René van der Flier waardevolle inzichten deelt voor personal trainers op weg naar succes:

  • 🔄 Carrièreswitch: Van een sportcarrière naar technologie en vervolgens naar coaching, toont de waarde van veelzijdigheid en aanpassingsvermogen.
  • 🌟 Passie voor Ondernemerschap: Zijn overgang van een vaste baan naar het opzetten van een eigen coachingstudio benadrukt het belang van het volgen van je passie.
  • 👥 Personalisatie en Veiligheid: Een focus op individueel aangepaste coachingmethoden creëert een veilige en effectieve trainingsomgeving.
  • 💡 Samenwerking en Groei: Het belang van leren van en samenwerken met anderen in de branche voor continue professionele ontwikkeling.
  • 🤝 Community en Creativiteit: Tijdens de lockdowns gebruikte René creatieve strategieën om de gemeenschapszin te behouden en te groeien.
  • 🏋️‍♂️ Holistische Coaching: Integratie van fysieke training en levensstijl coaching voor een alomvattende benadering.
  • 🤗 Teamdynamiek en Familie: Het werken met een divers team, inclusief familieleden, draagt bij aan de rijkdom en efficiëntie van de studio.
  • 🌐 Technologie en Sociale Media: Effectief gebruik van technologie en sociale media voor flexibele lesroosters en bereikbaarheid.
  • 🎯 Binding en Community: Het bouwen van sterke relaties binnen groepen, resulterend in een loyale en betrokken klantenbasis.
  • ❤️ Vervulling boven Inkomen: René's reflectie op het vinden van meer voldoening in zijn huidige carrière dan in vroegere, hoger betaalde banen.

Deze punten bieden een routekaart voor trainers die streven naar groei, innovatie en een diepgaande impact op hun klanten.


Van Sport naar Coaching: René’s Persoonlijke Reis

René deelt zijn verhaal over hoe hij vanuit een achtergrond in sport en verschillende professionele rollen, waaronder een lange carrière bij KPN International, de stap zette naar het oprichten van zijn eigen coachingstudio. Zijn route was niet conventioneel; hij begon in de sportwereld, maar door fysieke uitdagingen en een veranderende interesse, wendde hij zich tot een carrière in de technologie voordat hij uiteindelijk zijn passie voor coaching ontdekte.

De Overstap naar Ondernemerschap

De transitie van René naar ondernemerschap begon met het coachen van mensen naast zijn fulltime baan bij KPN. Hij deelt hoe hij, ondersteund door zijn vrouw, zijn eigen bedrijf Leefstijl Coaching startte. Deze stap markeerde een significante verschuiving in zijn carrière, waarbij hij de veiligheid van een gevestigde baan verruilde voor het onzekere maar vervullende pad van het ondernemerschap.

Een Focus op Differentiatie en Veiligheid in Coaching

René benadrukt het belang van het personaliseren van coachingmethoden om aan de individuele behoeften van cliënten te voldoen. Hij legt uit hoe hij technieken en benaderingen aanpast om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren. Dit aspect van zijn coachingfilosofie weerspiegelt zijn overtuiging dat iedereen uniek is en dat coaching moet worden aangepast aan individuele sterke punten en uitdagingen.

Samenwerking en Continue Groei

Het gesprek belicht ook René’s visie op samenwerking binnen de coachingwereld. Hij spreekt over het belang van het leren van andere coaches en het openstaan voor verschillende perspectieven. Deze benadering is cruciaal voor zijn persoonlijke en professionele groei, en dient als een kernonderdeel van zijn succes als coach.

Reflectie op een Rijke Carrière

Het verhaal van René van der Flier is niet alleen het verhaal van een succesvolle carrièreswitch, maar ook een inspirerend voorbeeld van levenslange leer- en groeimogelijkheden. Zijn reis toont aan dat passie, flexibiliteit en de bereidheid om van anderen te leren, essentiële ingrediënten zijn voor succes in welk vakgebied dan ook.

De Kracht van Community in Coaching

We spreken over hoe belangrijk de rol van community is in de wereld van training en coaching. Ze reflecteert op de toegenomen aandacht voor gemeenschapsvorming, vooral na de lockdowns, en hoe dit een blijvend effect heeft op de benadering van trainers en clubs.

Creatieve Strategieën Tijdens de Lockdown

René van der Flier deelt vervolgens zijn ervaringen tijdens de lockdownperiode. Ondanks de uitdagingen, wist zijn studio slechts één klant te verliezen en ervoer zelfs groei. Hij vertelt hoe zijn team creatief werd door online activiteiten te organiseren, zoals bingo, en hoe dit de gemeenschapszin onder de leden versterkte.

Het Belang van Aanpassingsvermogen in Coaching

René bespreekt ook het belang van flexibiliteit in coaching. Hij illustreert dit door te vertellen over een unieke aanpak waarbij leden hun ongebruikte credits konden delen met vrienden en familie. Deze strategie resulteerde in nieuwe leden en versterkte de gemeenschap.

Het Integreren van Coaching in Fysieke Training

Het gesprek gaat verder over hoe René's benadering van coaching verder gaat dan alleen fysieke training. Hij legt uit hoe belangrijk het is om coaching te integreren in de algehele levensstijl van cliënten, en hoe dit helpt bij het bereiken van duurzame veranderingen.

Samenwerking en Specialisatie in Coaching

René benadrukt ook het belang van samenwerking met andere specialisten, zoals fysiotherapeuten en psychologen. Hij deelt hoe deze samenwerkingsverbanden de effectiviteit van zijn coaching verbeteren en hoe ze de cliënt als geheel helpen.

Een Holistische Benadering van Coaching

Hij onderstreept hoe essentieel het is om alle aspecten van een cliënt's leven in beschouwing te nemen, en hoe dit leidt tot een meer effectieve en persoonlijke coaching ervaring.

Periodieke Programma's voor Cliëntengroei

René legt uit hoe zijn aanpak voor het uitvoeren van fitness- en coachingsprogramma's eruit ziet. Hij adviseert het uitvoeren van deze programma's drie keer per jaar, rekening houdend met seizoensgebonden trends in fitnessdeelname. Met groepen variërend van zes tot twintig personen, benadrukt hij de effectiviteit van deze programma's in het aantrekken van nieuwe leden.

Integratie van Workshops en Fysieke Training

Hij licht toe hoe zijn programma's bestaan uit een combinatie van workshops en fysieke trainingssessies, vaak twee tot drie keer per week. Deze integratie van educatieve en fysieke componenten heeft bijgedragen aan de aantrekkelijkheid en effectiviteit van zijn programma's. Hij benadrukt ook het gebruik van technologie en sociale media om workshops toegankelijk te maken voor mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn.

Flexibiliteit in Lidmaatschapsbeheer

Bij het bespreken van lidmaatschapsmanagement, onthult René een flexibele aanpak. Voor deelnemers die al een lidmaatschap hebben, maar ook willen deelnemen aan speciale programma's, pauzeert hij hun reguliere lidmaatschap. Dit zorgt voor een evenwichtige en eerlijke behandeling van alle leden.

Efficiënte Intakeprocessen en Klantgerichte Aanpak

René legt uit hoe het intakeproces is aangepast om efficiënter te zijn, waarbij wordt gebruikgemaakt van digitale tools zoals Virtuagym. Deze methodiek stelt hem in staat om de specifieke behoeften en voorkeuren van elke cliënt te identificeren, wat bijdraagt aan gepersonaliseerde coaching en training.

Familie en Teamwerk in het Bedrijf

Het gesprek richt zich vervolgens op hoe René's familieleden - zijn partner en zoon - een integraal onderdeel vormen van zijn bedrijfsteam. Hij deelt hoe zij unieke vaardigheden en perspectieven inbrengen, die bijdragen aan de diversiteit en rijkdom van de diensten die het bedrijf aanbiedt.

De Kracht van Binding en Community

René benadrukt het belang van binding en community binnen zijn programma's. Hij deelt ontroerende verhalen over hoe de leden van zijn seniorengroepen sterke onderlinge banden vormen, elkaar ondersteunen in moeilijke tijden, en genieten van sociale interacties naast de fysieke activiteiten.

Een Multi-Dimensionale Benadering van Fitness en Coaching

Hij vertelt over de veelzijdigheid van zijn aanpak, waarbij hij de nadruk legt op de combinatie van fysieke training, educatieve workshops, en het creëren van een ondersteunende community. Deze holistische benadering is de sleutel tot zijn succes in het bouwen van een bloeiend fitness- en coachingsbedrijf.

Vakantieplanning en Lesmanagement

Uiteraard bespreken we ook de uitdagingen die vakanties met zich meebrengen voor het lesrooster. Ondanks de afwezigheid van belangrijke trainers, waaronder hijzelf, zijn partner Sandra, en zijn zoon Tim, lukt het het team om de continuïteit van lessen te waarborgen. Dit is mogelijk dankzij de flexibele aanpak waarbij andere teamleden inspringen en lessen aanpassen naar andere activiteiten zoals Pilates of boksen.

Flexibele Roostering en Lesaanbod

René benadrukt het belang van flexibiliteit in het roosteren van lessen. Hij legt uit hoe zijn team de lessen aanpast aan de beschikbaarheid van trainers en de voorkeuren van de leden. De variëteit in het lesaanbod en de mogelijkheid om lessen te wijzigen, draagt bij aan de tevredenheid van de leden.

Inzet van Technologie en Sociale Media

HIJ geeft aan dat de lessen worden opgenomen en beschikbaar gesteld via sociale mediaplatforms zoals Facebook. Dit zorgt ervoor dat leden die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, de lessen toch kunnen volgen, wat bijdraagt aan een inclusieve en toegankelijke fitnesservaring.

Divers Team en Familie in het Bedrijf

Het gesprek verschuift naar de samenstelling van zijn team. René legt uit hoe hij samenwerkt met zijn gezin en een groter team van 12 mensen, waaronder yoga-instructeurs en personal trainers. Deze diversiteit aan expertise draagt bij aan de dynamiek en het succes van zijn bedrijf.

Het Belang van Binding en Community

HIJ benadrukt verder het belang van gemeenschapsvorming binnen zijn club en deelt een ontroerend verhaal over de seniorengroep waarin de leden niet alleen deelnemen aan fysieke activiteiten, maar ook sterke sociale banden vormen door het delen van verhalen en ervaringen.

Een Succesvol Fitnessbedrijf met een Hart

Het gesprek eindigt met René die de groei en het succes van zijn bedrijf deelt, evenals de persoonlijke voldoening die hij vindt in zijn werk. Hij benadrukt dat ondanks dat hij nu minder verdient dan in zijn eerdere carrière, het plezier en de vervulling die hij nu ervaart, onbetaalbaar zijn.

Connect met René van der Flier

Bedankt voor het luisteren naar onze podcast! 🎧

Als je genoten hebt van deze aflevering en waardevolle inzichten hebt opgedaan, help ons dan groeien door ons te ranken op je favoriete podcastkanaal.

🌟 Jouw feedback is cruciaal en helpt ons om nog meer inspirerende content te creëren. Laat een beoordeling achter, geef ons wat sterren ⭐⭐⭐⭐⭐, en deel de podcast met je vrienden en collega's.

Samen maken we deze podcast nog beter en kunnen we nog meer personal trainers & coaches bereiken! 🚀

Njoya day en Veel luisterplezier

Reactie plaatsen