Wij willen vitaliteit sexy maken - Timo Hans, Physis academy
05 mei 2021 
5 min. leestijd

Wij willen vitaliteit sexy maken - Timo Hans, Physis academy

Zijn missie met Physis academy: ze willen behandelaars en trainers inspireren met hun 6 domeinen model. Zoek tijdens het coachen meer de verbreding op en focus je niet alleen op het bewegen, voeding en rust.

Voor de "leek" willen ze vitaliteit weer sexy maken! 

Daar kunnen wij het niet anders dan mee eens zijn! Maar waarom is dit hun doel?

Wanneer er over vitaliteit gesproken wordt, hebben mensen vaak het idee dat dit enkel op een lange termijn mogelijk is. Met veel discipline, veranderingen en vooral veel geduld. Kortom, dit klinkt totaal niet aantrekkelijk en al helemaal niet sexy.

Ze willen mensen het vertrouwen teruggeven in hun eigen lichaam. 

Wie wil er niet klachtenvrij bewegen, hoog in zijn/haar energie zitten en in zijn/haar volle potentie het leven kunnen leven?

Waar gaan we het tijdens deze podcast over hebben?

  • strubbelingen met afvallen;
  • laag in je energie zitten;
  • slaapproblemen;
  • de ervaring met stress.

    Veel van deze ongemakken kunnen met de juiste aanpassingen binnen 4 weken geminimaliseerd, en mogelijk op lange termijn zelfs verholpen worden.

Wanneer jij als trainer/coach hiermee aan de slag gaat, heb jij een voorsprong gemaakt op de rest. In een land vol coaches en trainers, moet je ergens het verschil willen maken.

Jouw klanten zullen blij zijn met het resultaat, en jij kunt met deze werkwijze jouw business laten floreren. win-win, daar houden we van!

Het korte termijn resultaat (we noemen het voor nu even Quick Fix) met als doel om op lange termijn aanpassingen door te voeren in het dagelijks leefpatroon.

Op korte klinkt het sexy en op lange termijn wordt het sexy 😉Now we're talking!


Wat houdt het 6 domeinen model precies in:

Physis betekent het vermogen van het lichaam om zichzelf te kunnen herstellen. Niet alleen na supercompensatie van een training, maar in een groter geheel. Het herstellend vermogen van jou lichaam in dagen, maanden en zelfs jaren.

Hier haken de zogenaamde 6 domeinen aan vast. We lopen er tijdens deze podcast samen doorheen en in dit artikel vind je de belangrijkste punten.

Slaap 

Nachtrust heeft onder andere invloed op:

  • afvallen;
  • chronische pijnen;
  • darmklachten;
  • algemeen herstel en verlies spiermasse;
  • focus verliezen, minder empatisch vermogen.

Waar kun je als trainer op letten:

  • hoe is de ademhaling?
  • hoe vallen ze in slaap en hoe is de slaap?
  • wat is de kwaliteit van de dag?

    Wanneer je als trainer/coach aandacht hebt voor het onderwerp slaap, en even goed doorvraagt, kun je met de juiste aanpassingen de bovenstaande ongemakken minimaliseren of zelfs oplossen! Een mooie bijkomstigheid dachten wij zo!

Stress

Hoofdmotto van Timo Hans:

"We mogen met z'n allen anders naar stress kijken en het over een andere boeg gooien"


Het is belangrijk om te realiseren is dat we alles te danken hebben aan: kennis + ervaring = perceptie

Als je kijkt naar stress is dat veelal een scheve formule geworden. Mensen hebben vaak geen kennis over stress en de ervaring is vaak negatief, en daardoor wordt de perceptie heel negatief.

Nieuwere onderzoeken laten zien dat als je hier op een positieve manier op coacht, tot op het diepste niveau. Creeër je meer DHEA wat weer positief werkt op jouw herstel. Hierdoor verminderen de klachten en hoeft de situatie niet perse een "negatieve" stress situatie te zijn.

Dit is een tof onderwerp om een ander moment dieper op in te gaan! To be continued.

Ademhaling

Heel veel psychoemotionele klachten komen door iets fysieks, niet altijd maar vaak wel. Je kunt vaak zien een de ademhaling dat mensen een gejaagd gevoel, een kort lontje hebben, dat ze slecht slapen etc. 

Veel voorkomende klachten bij verkeerd ademhalen zijn:

  • rug- en schouderklachten;
  • nekklachten, hoofdpijnen;
  • bekkenbodemklachten;

Wanneer je een klant observeert op zijn/haar ademhaling en je deze relaties kent, kun je hier op focussen en vaak binnen 2 weken resultaat boeken. Bij bekkenbodemklachten is dit proces vaak wat langer.

Waar kun jij als trainer/coach op letten:

  • Vraag naar klachten! Worden een/meerdere van de bovenste klachten benoemd, dan is het goed om hierbij stil te staan.
  • Focus tijdens de warming up iets op de buikademhaling. Tijdens de workout zelf kun je dit meer loslaten.
  • Laat klanten na een avondtraining, onder de douche of in bed tot rust komen met een buikademhaling.

Dit proces kun je hierna altijd uitbreiden. De kunst is om dit stap voor stap aan te pakken.

Voeding en Immuumsysteem

Een belangrijke note van Timo:

"Het is heel belangrijk om als trainer/coach meer te leren over het immuumsysteem"

Het leren begrijpen van het functioneren van het immuumsysteem. Dit heeft onwijs veel invloed op chronische pijn, het energieniveau etc. 

Voeding en het immuumsysteem hebben een hele sterke relatie met elkaar. En wanneer je dit bergijpt, kun je het op een positieve manier beinvloeden.

Denk aan:

  • (lagere) maaltijdfrequentie;
  • en uiteraard gezond en gevarieerd eten.

Door minder vaak per dag te eten, zie je het energie niveau stijgen, zul je minder dipjes ervaren en minder darmklachten ervaren. 

Los van het bestuderen van de vele wetenschappelijke onderzoeken is het (persoonlijk) expirimenteren meer dan waard. 

Het sleutelwoord is in deze is flebililiteit. Je wilt dat het lichaam in staat is om te switchen tussen alle energie mechanismen. En daarvoor is het nodig om zo'n 3 keer per week minimaal 16 uur niet te eten.

Focus op de basis en zorg dat zo'n 80% goed georganiseerd is. Het is minder belangrijk aan om te focussen op de details. Wederom, niet sexy maar wel effectief!

Nog even terugkomend op het immuumsysteem, dit is het regelcentrum waar alle energie naartoe gaat. Best belangrijk dus.

We zijn heel goed in staat om het immuumsysteem te belasten en te trainen als een spier. Waardoor mensen minder pijnklachten en meer energie ervaren. 

Natuurlijk is het aanvullen met supplementen heel goed. Maar het zou nog positiever zijn als mensen leren dat de basis, de 6 domeinen op de rit hebben, we dan getrakteert worden op een beter functionerend immuumsysteem.

Denk veel, doe weinig

Soms kan het probleem een grotere oorsprong hebben of juist een kleiner dan gedacht. Des te meer reden om niet zomaar met met tips strooien, maar vraag goed door naar idealiter, de 6 domeinen.

Kortom, kijk als trainer/coach naar het groter geheel en kijk welk domein meer aandacht nodig heeft.

Beweging

Trainen en bewegen zijn beiden enorm belangrijk. Het is waarschijnlijk een topic waar jij als trainer/coach veel vanaf weet. 

In de cursus werken ze samen met een aantal gastdocenten/specialisten van We Lift en Wouter van Aalst. Uiteraard krijgen deze heren een uitnodiging voor onze Podcast om dit onderwerp uit te lichten.

Onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn:

  • Waarom zitten zo desastreus is;
  • Wat de relatie met de hersenactiviteit is, wanneer je meer beweegt in de buitenlucht;
  • Waar bepaalde pijnklachten en beweegpatronen vandaan kunnen komen;
  • Olympic weightlifting, strongman (We Lift);
  • Het spelende wijs leren bewegen (Wouter van Aalst)

--

Website info:

Vind jij, naast de fysieke kant van vitaliteit, coaching een interessant vak? Verdiep je in hun coach opleiding, uiteraard speciaal voor behandelaars en trainers. Deze opleiding omarmt het 6 domeinen model en wordt gegeven door een coach die enorm veel ervaring heeft in het ondernemen in jouw vakgebied!

Met de 6 domeinen cursus ben je in staat om met name de veel voorkomende klachten bij je klanten op te lossen (zelf zeggen ze altijd: de 70% van je klanten populatie).

Zij richten zich op behandelaars en trainers die graag zo breed mogelijk naar de klachten van hun klanten willen kijken. Beroepen die tijdens de cursus het meeste vertegenwoordigd worden, zijn: fysiotherapeuten, personal trainers, voedingsdeskundigen, mondhygiënisten, masseurs, coaches, docenten en andere vormen van zelfstandige behandelaars.

Zij helpen behandelaars en trainers om nog meer impact te maken op de vitaliteit van hun klanten. Ze bieden jou een breed cursusaanbod op de gebieden Physis, Coaching en Ondernemen.

Mee info: https://physis.academy/

Reactie plaatsen