Maak het doel vaag en houd de middelen scherp, Janneke Van Der Meulen
16 augustus 2023 
7 min. leestijd

Maak het doel vaag en houd de middelen scherp, Janneke Van Der Meulen

In deze aflevering hebben we het genoegen om Janneke te verwelkomen, een regerend Europees en wereldkampioen kustroeien. Janneke deelt haar waardevolle ervaringen en diepgaande inzichten met ons. Ze vergelijkt roeien met mediteren en benadrukt het cruciale belang van zelfkennis, wereldkennis en zelfbeheersing voor een gezond en vitaal leven.

In het eerste deel benadrukt dat wetenschap draait om het stellen van kwalitatieve vragen en het zoeken naar waarheid, zelfs als die nooit volledig te bereiken is. Ze deelt haar top 5 voedingsprincipes, waaronder de nadruk op fruit als ultieme brandstof voor energie. 

Uiteraard weerlegt ze de zorgen over fruit, gewichtstoename en tandgezondheid en benadrukt het belang van zelfkennis en wereldkennis voor het nemen van gezonde beslissingen.

Een tweede belangrijk topic dat we bespreken zijn haar inzichten en benaderingen op het gebied van ondernemen, en legt uit hoe ze deze principes heeft toegepast om succesvol te zijn in de wereld van kustroeien en haar eigen bedrijf.

Kortom, de aflevering biedt inzichten in gezondheid, voeding, vitaliteit en ondernemerschap, met Janneke's persoonlijke ervaringen als regerend kampioen kustroeier.

In het gesprek komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Janneke's achtergrond en inspiratie door crossfit.
 • Het belang van voeding en lichaamsbeweging voor het lichaam.
 • Janneke's perspectief op voeding en hoe het verschilt van het gangbare denken.
 • Bespreking van vegetarische voeding en haar benadering als crossfitter.
 • Het belang van strategie en positionering bij ondernemen in de markt.
 • Janneke's ervaring als regerend Europees en wereldkampioen kustroeien.
 • Uitleg over kustroeien en de verschillende disciplines binnen deze sport.
 • De relatie tussen sporten en mediteren, en hoe roeien deze elementen combineert.
 • Het belang van zelfkennis, kennis van de wereld en zelfbeheersing voor een gezond en gelukkig leven.
 • Het nut van crossfit als een toegankelijke en effectieve manier om aan vitaliteit te werken.
 • Het kritisch kijken naar wetenschappelijk onderzoek en het belang van openheid en nieuwsgierigheid.

Janneke's inzichten voor een gezond en vitaal leven

Dus ik zag dat mensen over de hele wereld, waar ze ook wonen, significant vaker ouder worden dan 100 jaar als ze in goede gezondheid leven. Dit komt doordat ze veel fruit en bladgroen eten. Fruit is hun brandstof. Ze eten veel bladgroen, kruiden, kiemen en zaden. Maar er is een balans, want te veel medicijnen en te weinig brandstof leiden tot problemen zoals een opgeblazen gevoel en gasvorming.

De basis van mijn dieet is veel fruit en aangevuld met bladgroen. Ik ben altijd in staat geweest om dit overal ter wereld te verkrijgen. Naast dit eet ik ook kikkererwten, zoete aardappelen, broccoli, en bloemkool, maar fruit en bladgroen zijn de kern. Gezonde mensen over de hele wereld halen 80% van hun calorieën uit koolhydraten, 10% uit vet en 10% uit eiwitten.

Ik ben van een eiwit gericht dieet afgestapt en heb me gericht op vitamines, mineralen, groenten, fruit en kiemen. Dit heeft mijn energie en algehele gezondheid verbetert. We moeten beseffen dat we allemaal dezelfde diersoort zijn en dat het draait om luisteren naar ons lichaam en hoe we ons voelen.

Wetenschappelijk gezien zijn er drie kernpunten voor een gezond dieet: veel fruit en planten eten, dierlijke producten vermijden en eten waar je zin in hebt en wat beschikbaar is.

Demografisch onderzoek toont aan dat landen waar meer dierlijke producten en junkfood worden gegeten, vaak een hogere prevalentie van obesitas, ziekte en depressie hebben. Landen die veel fruit eten en weinig dierlijke producten consumeren zijn meestal slanker en gezonder.

Naast voeding is ook mentale gezondheid van belang. Identificatie met prestaties, gedachten of materiële bezittingen kan een negatieve invloed hebben. Voeding is slechts één aspect van gezondheid; slaap en een evenwichtig schema spelen ook een cruciale rol.

Het grootste verschil: het beheersen van de innerlijke stem die constant aanwezig is, vooral in de kindertijd. 

Het grootste verschil dat ik heb gemaakt, is met het beheersen van mijn stemming. Er is één stem in je hoofd die tegen je praat en begint rond 1 jaar of 3 jaar. Dit is logisch omdat je als een kwetsbaar wezentje wordt geboren en afhankelijk bent van anderen. Vanaf het moment dat je geboren wordt, ben je bezig met het verzinnen van strategieën om liefde en zorg veilig te stellen. Deze strategieën zijn belangrijk om te overleven en te gedijen, en moeten tot ongeveer 30 jaar oud ontwikkeld worden.

Je bent bezig met het bouwen van je ego en strategieën om vitaliteit, vertrouwen en verbindingen te ontwikkelen. Je begint met je gedrag aan te passen om lief, leuk en aardig gevonden te worden. Naarmate je ouder wordt, realiseer je je dat dit succes en materiële bezittingen oplevert, maar er ontstaat een leegte. Je begint te zoeken naar zelfkennis, verlangens en je ware pad.

Het is belangrijk om te beseffen dat je strategieën ontwikkelt om anderen te behagen, maar je moet je afvragen of deze functioneel of destructief zijn. Je begint te ontdekken wie je echt bent en wilt zijn, los van de verwachtingen van anderen. Het is een proces van bewustwording en zelfontdekking.

Een belangrijk punt is het beheersen van de stem in je hoofd, die je veilig probeert te houden. Je moet deze stem erkennen, maar ook beslissen dat je zelf de controle over je leven wilt hebben. Het is essentieel om je eigen pad te volgen en je uit te spreken, zelfs als dit spannend is.

Je moet je richten op zelfkennis, zelfbeheersing, zelfliefde en zelfvertrouwen. Uiteindelijk draait het om het creëren van een balans tussen je eigen behoeften en die van anderen, en om bij te dragen aan de gemeenschap en de wereld om je heen.

Voor zakelijke adviezen benadruk je het belang van consistentie, het volgen van regels en het leren van fouten. Het is ook essentieel om te ontdekken waar je energie van krijgt en wat je passie is, omdat dit anderen zal aantrekken en bijdragen aan je succes.

Je hebt verschillende fasen van zelfontwikkeling beschreven, van strategieën om anderen te behagen tot het vinden van je ware zelf en het bijdragen aan een groter geheel. Dit proces vereist zelfreflectie, moed en het vermogen om los te laten wat niet langer dient.

Het is belangrijk om controle te hebben over je stem en gedachten. 

Vaak denken we dat we onze eigen stem zijn, maar die interne stem probeert ons veilig en comfortabel te houden. Hoewel de comfortzone fijn is, ligt groei buiten deze zone. Dit vereist dat je tegen die interne stem zegt dat je het stuur van je leven zelf in handen neemt.

Mensen hebben vaak spijt van het niet volgen van hun eigen verlangens en het voldoen aan de verwachtingen van anderen. Wijsheid betekent leren van andermans fouten en jezelf laten zien zoals je bent. Het gaat erom jezelf te kiezen, je passie te volgen en jezelf te laten zien, ook al vind je dit eng.

In ondernemen is zichtbaarheid belangrijk. Zelfkennis en zelfliefde zijn essentieel om jezelf te onderscheiden en een positieve impact te hebben. Je moet je richten op wat je echt wilt en waar je energie van krijgt. Door te doen waar je van houdt, creëer je enthousiasme en aantrekkingskracht.

Zelfs als anderen advies geven om de regels te volgen, kan het belangrijk zijn om je eigen weg te kiezen en te doen waar je in gelooft. Dit leidt tot voldoening, zelfs als het niet altijd gemakkelijk is. Het draait om de impact die je hebt op jezelf, anderen en de wereld.

Het gaat erom authentiek te zijn en je eigen weg te volgen, ongeacht wat anderen zeggen. Voldoening komt voort uit je eigen waarden en doelen nastreven, zelfs als het soms moeilijk is.

Je spreekt ook over het belang van voeding en het maken van bewuste keuzes die geen schade toebrengen aan anderen. Dit geeft je extra motivatie om vol te houden, zelfs in moeilijke tijden.

Al met al gaat het erom jezelf te zijn, je passies te volgen en een positieve impact te hebben op jezelf en anderen, ongeacht de uitdagingen die je onderweg tegenkomt.

Belangrijke leerpunten en vragen om te overdenken

 • Wat zijn mijn valkuilen? Hoe reageer ik als dingen tegenzitten?
 • Wat zijn mijn diepste verlangens en gevoelens?
 • Hoe beïnvloedt mijn relatie met mijn ouders mijn gedrag?
 • Welke strategieën heb ik ontwikkeld om liefde en goedkeuring veilig te stellen?
 • Hoe ga ik om met risico, verbindingen, relaties, conflicten en uitdagende situaties?
 • Hoe verhoud ik me tot mijn ouders en hoe beïnvloedt dat mijn keuzes?
 • Hoe kan ik mijn innerlijke wereld in lijn brengen met mijn uiterlijke wereld?
 • Hoe kan ik mijn energie, kennis en bewustzijn inzetten om succes en overvloed te bereiken?

Waardevolle inzichten tijdens dit gesprek:

 • Erken dat valkuilen normaal zijn en inzicht in hen hebben is kracht.
 • Identificeer en begrijp je verlangens en gevoelens voor persoonlijke groei.
 • Onderzoek hoe je relatie met ouders invloed heeft op gedrag in andere relaties.
 • Patronen met ouders kunnen zich herhalen in interacties met anderen.
 • Balans tussen kolibrie (bewustzijn) en olifant (onderbewustzijn) is cruciaal.
 • Externe factoren kunnen niet opwegen tegen innerlijke kracht en overtuigingen.
 • Focus op voeding, energie en bewustzijn voor succesvolle acties.
 • Kennis, energie en consistentie zijn sleutels tot succes en overvloed.

Het belang van bewustzijn, innerlijke overtuigingen en de kracht van positieve acties om persoonlijke groei en succes te bereiken, wordt uitgebreid besproken. Het is essentieel om zowel de "kolibrie" (bewustzijn) als de "olifant" (onderbewuste) in lijn te brengen om doelgericht te handelen en het gewenste resultaat te bereiken. Het advies is om te focussen op innerlijke verandering en zelfvertrouwen, en om te werken aan consistente inzet en aanwezigheid, zelfs in uitdagende momenten.

Consistentie is belangrijk, vooral in de wereld van crossfit maar ook in het ondernemerschap. 

Het draait om doorzetten, zelfs op dagen dat je je niet goed voelt. Dit kan geholpen worden door routines op te bouwen, zodat je niet steeds keuzes hoeft te maken. Hierdoor houd je energie over voor wat echt belangrijk is.

Tot slot bespreken we het belang van gezondheid, routines en persoonlijke groei, en hoe deze gewoonten kunnen leiden tot een betere levenskwaliteit.

Tien essentiële dagelijkse activiteiten voor een goede dag:

 • Vroeg naar bed gaan voor een goede nachtrust.
 • Groene smoothies: minimaal één, het liefst drie per dag.
 • Koud water: neem een koude douche voor flexibele kracht.
 • Beweging: rekken en strekken voor flexibiliteit.
 • Persoonlijke consumptie: beperk tijd voor onderzoek en lezen.
 • Publicatie: dagelijkse kwalitatieve blog of wekelijks een podcast.
 • Helpen: één persoon per dag helpen door vragen te stellen.
 • Gezond eten: eet voedzame voeding en vermijd te veel vlees.
 • Knuffelen: menselijke verbinding en fysiek contact zijn belangrijk.
 • Reflectie: houd een dagboek bij om te groeien en te leren.

Dank je wel voor je bijdrage Janneke en voor de lezers en luisteraars, bedankt voor jullie aandacht. 

Vergeet het boek "De Eiwit Leugen" niet te bestellen, aangezien het rijk is aan informatie over zowel fysieke als mentale gezondheid. 

Bestel jouw exemplaar >>> via deze link

Onthoud: bewustzijn, innerlijke overtuigingen en positieve acties zijn sleutels tot persoonlijke groei en succes. Blijf gefocust op je doelen, en zelfs als uitdagingen op je pad komen, weet je dat je de kracht hebt om te overwinnen.

Tot slot, vergeet haar werk niet te volgen:

Bedankt voor je aandacht, Njoya day en tot de volgende aflevering!

Reactie plaatsen