Cruciale elementen van een succesvolle aanpak als coach, Jorden Bres
30 augustus 2023 
5 min. leestijd

Cruciale elementen van een succesvolle aanpak als coach, Jorden Bres

Deze boeiende aflevering belicht de cruciale elementen van een succesvolle aanpak in personal training en coaching. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste inzichten en strategieën die naar voren komen in het gesprek.

Jorden's Achtergrond en Werkzaamheden

Jorden Bres is een voormalig fysiek trainer bij TeamNL, NOC*NSF, waar hij gedurende verschillende jaren heeft gewerkt met topsporters in de aanloop naar Olympische Spelen. Hij heeft samengewerkt met bekende sporters zoals Jutta Leerdam, Epke Zonderland, Henk Grol en meer. Na de Olympische Spelen van 2021 is Jorden benaderd door het Center for Sports of Education in Zwolle, waar hij verantwoordelijk is voor de coördinatie van fysieke training voor talentvolle sporters. Hij heeft ook online programma's zoals Fitman en Fitwomen, gericht op mensen die in de sportschool trainen maar behoefte hebben aan gestructureerde begeleiding.

De Kracht van Krachttraining

Jorden's interesse in krachttraining begon toen hij als tiener begon met krachttraining om zijn figuur te verbeteren. Al snel merkte hij niet alleen fysieke veranderingen, maar ook een toename in zelfvertrouwen en plezier. Hij gelooft dat begrip van de oefeningen en bewegingen die je doet essentieel is, niet alleen voor het trainen, maar ook voor dagelijkse activiteiten. Hij benadrukt het belang van langdurige resultaten en plezier in plaats van te focussen op kortetermijndoelen zoals een sixpack.

Kritisch Denken en Zelfverantwoordelijkheid

Het gesprek gaat verder over de gezondheidszorg en de rol van artsen bij symptoombestrijding versus holistische benaderingen. We zijn van mening dat zelfverantwoordelijkheid en kritisch denken belangrijk zijn voor mensen om hun eigen welzijn te bevorderen. We delen ervaringen waarbij artsen vaak snel medicijnen voorschrijven zonder de dieperliggende oorzaken te onderzoeken.

In het digitale tijdperk hebben nieuwe personal trainers en coaches toegang tot overvloedige informatie, maar het kan lastig zijn om kwaliteit te onderscheiden van kwantiteit. Jorden benadrukt het belang van trainers die bewezen resultaten hebben behaald en langdurige relaties met klanten hebben opgebouwd. Hij noemt voorbeelden van trainers zoals Paul Amers en Frank ten Blanke. We bespreken dat marketingskills soms ontbreken bij trainers met veel kennis, maar dat dit ook een belangrijk aspect is van succesvol ondernemen.

De Balans Tussen Marketing en Inhoud

Het gesprek gaat over de balans tussen marketing en inhoud in de fitnessindustrie. Ik legt uit hoe ze trainers in deze community helpt met marketing en sales, omdat deze vaardigheden vaak niet in hun reguliere opleiding zijn inbegrepen. Jorden erkent dat marketing belangrijk is, maar benadrukt dat inhoud en kwaliteit niet mogen worden opgeofferd voor uiterlijk vertoon op sociale media.

De Duurzaamheid van Korte Programma's

We bespreken ook de trend van korte trainingsprogramma's met een focus op het creëren van een sixpack in een paar weken. Uiteraard zijn we het erover eens dat duurzame resultaten en welzijn op de lange termijn veel belangrijker zijn dan kortetermijnfysieke doelen. Het belang van een continu vervolgplan na kortetermijnprogramma's, speelt hierbij een grote rol.

Het Belang van Een Intakegesprek: Beginnen met de Juiste Basis

Bij het opzetten van een personal trainingstraject is een grondig intakegesprek de sleutel tot succes. Jorden benadrukt dat dit gesprek de meest waardevolle bron van informatie is. Het doel van het intakegesprek is om zoveel mogelijk feedback en informatie van de klant te verkrijgen, zodat de trainer een op maat gemaakt programma kan ontwikkelen. Dit geldt voor zowel fysieke training, voedingsrichtlijnen als lifestyleaanpassingen. Jorden wijst erop dat dit stadium cruciaal is om de klant goed te begrijpen en een effectief plan te ontwerpen.

De Kracht van Tussentijdse Evaluaties

Een ander essentieel aspect van succesvolle coaching is het regelmatig evalueren van de voortgang van de klant. Jorden benadrukt het belang van tussentijdse evaluaties om te begrijpen hoe de klant reageert op het programma en waar aanpassingen nodig zijn. Klanten worden aangemoedigd om hun ervaringen te delen en feedback te geven over hun vooruitgang, wat bijdraagt aan een duurzame klantrelatie en de mogelijkheid om het programma aan te passen voor optimale resultaten.

De Impact van Gedegen Feedback

Vervolgens bespreken het belang van effectieve feedback. Jorden benadrukt dat trainers open moeten staan voor kritische feedback en dit als een kans moeten zien om te groeien. Klanten moeten worden aangemoedigd om eerlijk te communiceren over hun ervaringen en suggesties te doen om de coachingervaring te verbeteren. Effectieve feedback kan niet alleen de relatie met de klant versterken, maar ook waardevolle inzichten bieden voor toekomstige verbeteringen.

De Kracht van Practice What You Preach

We delen de overtuiging dat trainers zelf het goede voorbeeld moeten geven. Jorden geeft aan hoe trainers zelf fysieke uitdagingen moeten aangaan en krachttraining moeten doen om beter te begrijpen wat hun klanten ervaren. Het delen van persoonlijke ervaringen en uitdagingen kan het vertrouwen tussen de coach en de klant vergroten.

De Personal Trainer als Coach

De aflevering behandelt ook de rol van de personal trainer als coach. We bespreken hoe het belangrijk is om klanten te motiveren en hen te helpen mentale obstakels te overwinnen. Door een positieve en ondersteunende omgeving te creëren, kunnen trainers bijdragen aan het vertrouwen en de motivatie van hun klanten.

De Eerste Stappen naar een Effectief Trainingsprogramma

Het hart van ons gesprek was gericht op het opzetten van succesvolle trainingsprogramma's voor onze klanten. Een van de allereerste stappen die we hebben besproken, is het belang van een grondige intake. Dit is het moment waarop we ons verdiepen in de individuele behoeften en doelen van de klant. Door deze informatie kunnen we een trainingsplan, voedingsadvies en lifestyle-aanpassingen op maat maken.

Continu Leren en Aanpassen

Na het opstellen van het trainingsprogramma kwam het gesprek neer op het belang van voortdurende feedback en evaluatie. Jorden geeft aan dat regelmatige communicatie met onze klanten essentieel is. Dit stelt ons in staat om tussentijdse evaluaties uit te voeren en openlijk feedback te geven. Door dit proces kunnen we het trainingsprogramma aanpassen en optimaliseren om de beste resultaten te bereiken. Het draagt niet alleen bij aan het succes van de klant, maar versterkt ook de band tussen coach en klant.

De Vergeten Aspecten van Intake: Slaap, Herstel en Stress

Een belangrijk punt dat naar voren kwam tijdens ons gesprek, was het belang van het bespreken van slaapgewoonten, herstelprocessen en stressniveaus tijdens de intake. Het is gemakkelijk om deze aspecten over het hoofd te zien, maar ze spelen een enorme rol in het algehele succes van een trainingsprogramma. Als een klant worstelt met slaapproblemen of hoge stress, kan dit van invloed zijn op hun vooruitgang. Daarom moeten we deze factoren in overweging nemen bij het opstellen van een plan.

Leven volgens Je Eigen Advies

Een onderwerp dat dicht bij mijn hart ligt, is het belang van het goede voorbeeld geven als coach. Zowel Jorden als ik geloven dat we de principes die we onderwijzen, ook zelf moeten naleven. Dit concept van "Practice What You Preach" versterkt niet alleen onze geloofwaardigheid als coaches, maar stelt ons ook in staat om de uitdagingen en triomfen van onze klanten beter te begrijpen. Hierdoor kunnen we hen op een dieper niveau ondersteunen.

Vertrouwen Opbouwen voor Duurzame Klantrelaties

Een ander cruciaal punt dat we hebben aangesneden, is het opbouwen van vertrouwen en het smeden van duurzame klantrelaties. Jorden benadrukte het belang van een solide vertrouwensband. Dit vertrouwen moedigt klanten aan om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe uitdagingen aan te gaan, met de zekerheid dat hun coach achter hen staat.

Groei en Toekomst van Nieuwe Personal Trainers

Tot slot hebben we gesproken over beginnende personal trainers en het belang van voortdurende groei en educatie. Jorden benadrukte dat het investeren in je eigen groei als coach essentieel is. Door trainingen en bijscholing te volgen, kunnen we onze vaardigheden aanscherpen en onze klanten nog beter van dienst zijn.

Waar je Jorden Bres kunt vinden:

Uiteraard is Jorden ook te vinden in onze community. 

Heb je nog geen account? >>> Meld je gratis aan via deze link

Ik hoop dat je net zo geïnspireerd bent geraakt door ons gesprek als ik dat ben! Als je dieper wilt duiken, raad ik je ten zeerste aan om naar de volledige podcastaflevering te luisteren. Hier vind je ons openhartige gesprek en meer inzichten die je kunnen helpen op je eigen reis als coach. Laten we samen streven naar succes en onze klanten begeleiden naar een gezonder en gelukkiger leven.


Bedankt voor het lezen, Njoya day en tot de volgende aflevering!

Reactie plaatsen