Podcast 54 - Hoe maak je de transitie van hobby trainer naar ondernemer, Jay Jeremy Van Het Nederend
30 maart 2022 
4 min. leestijd

Podcast 54 - Hoe maak je de transitie van hobby trainer naar ondernemer, Jay Jeremy Van Het Nederend

Hoe maak je de transitie van hobby trainer naar ondernemer?

In deze podcast luisteren we naar Jay Jeremy Van Het Nederend die alle fouten heeft gemaakt die hij kon maken en stappen heeft doorlopen die je kan doormaken als groepstrainer en personal trainer.

Jay begon als jongen van 4 jaar met tennissen. Zodra de zon op kwam stond hij op de baan. In het begin was alles een grote speeltuin, dat is in de loop der tijd wel veranderd. Hij begon in 2011 met crossfit in Amsterdam naast zijn baan in de sales.

Hij zette alles op alles om verder te komen in het vak. Alles waar crossfit was, daar probeerde hij te zijn.  

Op dat moment waren er nog maar 11 CF boxen. Via via vond hij een vacature in Koeweit. Hij stuurde een mail en na een half jaar zat hij daadwerkelijk in het vliegtuig om daar een compleet andere wereld te ontdekken.

Samen met collega coaches zat hij in appartementen boven elkaar en ging 6 dagen in de week naar de gym. Veel tijd om andere dingen te doen was er niet, maar wel tijd geld te verdienen en te sparen.

Op het moment dat hij daar zat gaf hij les aan lokale bevolking. In Koeweit is de gym een sociale plek, er zijn daar namelijk geen cafés of bars. De bevolking heeft te kampen met overgewicht, maar zijn daarentegen erg mobiel. Het was interessant om op een andere manier te kijken wat voor deze mensen werkt.

De plannen voor een eigen Gym in Amsterdam lagen ondertussen bij de bank, toen Jay terug kwam kon hij hier mee verder gaan. Daar liep hij tegen een aantal dingen aan, waar hij veel van leerde.

" Soms moet je dingen on the fly proberen en weg zetten, daar leer je veel van!" 


Transparant

In de aflevering vertelt Jay hoe je je bedrijf sustaineble houdt. Jay heeft 7 dagen in de week gewerkt en dat is volgens hem niet gezond. Ook bespreken we hoe je je business partners kiest. Samenwerken kan niet met iedereen. Het is belangrijk om van te voren vragen te stellen en verwachtingen naar elkaar uit te spreken.

Zorg dat je bij het kiezen van je business partners transparant bent, wat zijn je drijfveren en hoe zie je de toekomst. Vraag ook aan je potentiële business partner hoe hij/zij denkt dat het zich verder kan ontwikkelen, bijvoorbeeld als er een tweede gym geopend wordt. Zitten jullie op 1 lijn?

" Kom niet onverwacht voor verrassingen te staan. Laat een advocaat kijken naar alles wat je op papier zetten voordat je het tekent. Of je nu alleen zakenpartners bent of ook vrienden, laat er naar kijken." Aldus Jay


Deze podcast voor als je de ambitie hebt om te groeien!

Leer van de fouten die we bespreken. Het gaat niet alleen om klanten binnenhalen, maar ook om het behouden van klanten

Vraag jezelf eens af: 

✅ Hoe hou je het voor je klanten interessant genoeg
Hoe houd je het contact met klanten

Relatie

De relatie tussen de coach en de leden is je product.
Als gymeigenaar kan je er tegen aanlopen, dat als een coach weg gaat de leden ook weggaan van jouw gym. Een éénpitter zijn is dit ook riskant, de leden hebben de voorkeur voor jou, want wat als je ziek bent? Je business hoeft niet stil te vallen als je ook anderen de gelegenheid geeft om lessen te geven, die jouw klanten ook kunnen waarderen. Zo creëer je een inkomen op het moment dat je er zelf niet kan zijn. 

Jouw bedrijf is meer dan alleen jij.

Vraag ook reviews aan je klanten, waarom komen deze klanten al zo lang bij jou? Hoe ga je met de mensen om, hoe ontvang je de klanten? Neem even afstand en onderzoek wat jouw bedrijf is.

Geschikt?

Wat voor mensen zijn er geschikt om bij jouw team te hebben? Hoe kom je daar achter? Voordat je een gesprek aan gaat moet je bedenken wat je uit het gesprek wilt halen en wat je uit het proces wilt halen.

In hoeverre is hij/zij bereid om voor jou te werken? Tip: laat ze eerst een maandje meedraaien, bekijk in die tijd of je geschikt bent voor elkaar.

✅ Bouw tijd in als veiligheid voor jezelf.

✅ Stel vragen Is deze persoon goed? Hoe goed wil hij nog worden? Heeft deze persoon nog een groei mindset?

" Voorbeeld: Waar wil je nog aan werken de komende 6 maanden? Als er geen woord uit komt dan weet je dat hij hier dus nog nooit over na heeft gedacht. Het is goed om daar in het begin al achter te komen. Zo weet je of je bij elkaar past.


Wakker je creativiteit aan.

Je wilt de creativiteit en het ondernemerschap aanwakkeren. Wat we hebben is top, maar hoe kunnen we de taart die we hebben groter maken en hoe kunnen we de trainer die dit aan draagt belonen hier in?

Tip: Laat de trainers weten dat je meer met elkaar kan doen. Dat ze verantwoordelijk krijgen en nemen om door te zetten en te belonen.

Het is gaaf om de trainers te zien groeien. Je klanten moeten tevreden zijn, maar je trainers moeten ook door kunnen in hun carrière. Wie wil je zijn in de markt, wat moeten jouw coaches kunnen? En hoe kan je je bedrijf inrichten zodat jouw coaches niet weglopen..

" Neem niet voor lief met wie je samenwerkt, ga daar serieuze relaties mee aan en bundel je krachten! Aldus Naomi

Ben jij een personal trainer, coach of heb je een crossfitbox wil je contact met Jay, doe dat dan via 

Wil jij sparren met collega ondernemers?

Elke week staat ons team voor jou klaar, haak jij ook aan? Deel jouw uitdagingen, hoogtepunten en/of help een collega uit de brand tijdens de Sneaker Support!

Stuur ons een berichtje en je ontvangt een unieke link om deze Sneaker Support bij te wonen.

Presteren doe je niet alleen, winnen doe je samen!

Njoya day!

Reactie plaatsen