Podcast 99 - Meer Dan Spierkracht: Martijn Bos over Mentale Veerkracht en de Diepere Lagen van Training
11 oktober 2023 
9 min. leestijd

Podcast 99 - Meer Dan Spierkracht: Martijn Bos over Mentale Veerkracht en de Diepere Lagen van Training

🎙️ Dit keer heb ik de eer gehad om Martijn Bos te mogen ontvangen. En hoewel hij fysiek ergens in Haarlem zat, hebben wij, zoals vaker, opgenomen via Riverside.

Als je Riverside nog niet kent:

  • 🌐 Een online opnamestudio.
  • ⏳ Bespaart enorm veel tijd.
  • 🔊 Uitstekende audio- en videokwaliteit.

Neem zeker even een kijkje op onze website onder het kopje "Favoriete tools".

Maar even terug naar het gesprek.

Wat doet Martijn eigenlijk?

Het eerste dat opvalt aan Martijn is zijn unieke benadering van training. Het is niet alleen fysiek, het is ook mentaal. Ik heb het in ieder geval nog niet ergens anders gezien op de schaal waarop hij het aanpakt. En als je nu denkt: "Wat doet die man dan allemaal?", laat me je dat vertellen:

Zijn Aanpak: Martijn geeft al 23 jaar Krav Maga Training. Daarnaast heeft hij Trojan Workout ontwikkeld, een methode die zowel fysiek als mentaal kracht opbouwt.

Zijn Gym: Zijn sportschool reis begon met Sportschool Helena, dat evolueerde naar Trainingscentrum Helena en is nu de Trojan Power Academy.

Zijn missie in essentie is zijn doel om mensen zowel fysiek als mentaal sterker te maken met behulp van drie pijlers:

  • Trojan workout
  • Krav Maga (zelfverdediging)
  • Coaching

Martijn deelde ook het achtergrondverhaal van zijn fascinatie voor Krav Maga. Hoe hij, opgegroeid in een ruige buurt, de behoefte voelde om zichzelf te kunnen verdedigen. En na het zien van een demonstratie op Eurosport, was hij verkocht.

Tijdens ons gesprek werd me duidelijk hoeveel diepgang er zit in de trainingen van Martijn. Kracht gaat niet alleen over fysieke spieropbouw. Het gaat ook over mentale weerbaarheid en het vermogen om je emoties in elke situatie te kunnen kiezen.

Transformatie

De fitnesswereld is voor velen een plek van transformatie, groei en doorzettingsvermogen. Maar te midden van alle enthousiaste inspanningen en zweetdruppels schuilt er een diepere les die vaak over het hoofd wordt gezien: de kunst van grenzen stellen.

Tijdens mijn vele jaren als coach en mijn persoonlijke reis in de sport, heb ik geleerd dat de echte kracht niet alleen zit in het optillen van zware gewichten of het bereiken van persoonlijke records. De werkelijke kracht zit in het kennen van jezelf, het herkennen van je grenzen en het respectvol omgaan met die grenzen.

De Kracht van Zelfbewustzijn

Elke keer dat we de sportschool binnenstappen, worden we geconfronteerd met keuzes. Hoe hard push ik mezelf vandaag? Is het tijd om een stapje terug te doen? Of is het tijd om de grenzen te verleggen? Het begrijpen en respecteren van je lichaam en geest is cruciaal om blessures te voorkomen en om een evenwichtige benadering van fitness te behouden.

Zoals Martijn het zo treffend verwoordde in onze recente podcast-discussie:

"Niet zoveel mogelijk, maar zoveel binnen de voorwaardes". Deze mindset is essentieel, niet alleen in de sportschool maar ook daarbuiten.

Burn-out: Een Waarschuwingssignaal

Mijn eigen ervaring met burn-out heeft me laten inzien hoe belangrijk het is om naar ons lichaam en onze emoties te luisteren. Een burn-out is niet alleen een teken van te hard werken, maar ook van het negeren of niet herkennen van onze persoonlijke grenzen.

Deze les vertaalt zich naadloos naar de fitnesswereld. Te vaak zien we mensen die hun lichaam tot het uiterste drijven zonder de nodige rust en herstel in te bouwen. Het resultaat? Overtraining, blessures en een verminderde motivatie.

Grenzen in Coaching

Wanneer cliënten aan mij vragen: "Waar moet ik dit voelen?", kaats ik de vraag vaak terug met "Waar voel je dit?". Het is niet mijn taak om te dicteren hoe iemand zich moet voelen; het is mijn taak om hen te begeleiden bij het ontdekken van hun eigen lichaam en gevoelens. Het uiteindelijke doel is dat ze met intentie trainen en zelfbewustzijn ontwikkelen.

Of je nu een beginnende sporter bent of een ervaren atleet, de les blijft hetzelfde: ken je grenzen en respecteer ze. Door te luisteren naar ons lichaam en onze emoties kunnen we een evenwichtiger, gezonder en vervullender fitnessreis ervaren.

De Kracht van Doorvragen

Tijdens ons gesprek benadrukte ik het belang van het echt luisteren en doorvragen als trainer. Het is niet voldoende om enkel schaalvragen te stellen; het gaat erom verbinding te maken met onze cliënten op een dieper, persoonlijk niveau. Door oprecht te luisteren, kunnen we echt begrijpen wat ze nodig hebben en hoe we ze het beste kunnen helpen.

Lichamelijke Bewustzijn

Martijn deelde een boeiend perspectief over het stellen van unieke vragen. Hij sprak over het aannemen van een lichaamshouding die overeenkomt met het huidige gevoel van een cliënt. Deze benadering kan trainers helpen hun cliënten te begeleiden om een sterkere verbinding met zichzelf te maken.

De Fascinerende Wereld van Lichaamshouding en Gevoel

Martijn en ik bespraken ook hoe onze lichaamshouding direct invloed heeft op onze emoties en gevoelens. Een simpele verandering in houding kan een groot verschil maken in hoe je je voelt. Het was een eye-opener en zeker iets dat ik in mijn toekomstige sessies wil integreren.

De Misvatting van de 'Set' Mind

Veel mensen benaderen me met de notie dat ik een 'mindset coach' ben. Maar naar mijn mening is 'mindset' een misleidende term. Zoals Martijn terecht opmerkte: "Een mind is nooit 'set'. Het vermogen om een flexibele geest te managen is essentieel.

Routine en Gewoontevorming

Het gesprek nam een interessante wending toen Martijn sprak over de kracht van routine. "Wat je zult merken," legde hij uit, "is dat zodra iets, zoals hardlopen, een routine wordt, het geen energie meer kost. Het wordt vanzelfsprekend." Het herinnerde me eraan dat veel van wat we dagelijks doen, zoals welk been we eerst in onze broek steken, routine wordt. We denken er niet over na. Het kost ons geen energie. Het is die gewoontevorming die helpt bij het creëren van duurzame verandering.

Zelfinzicht en Zelfcompassie

Een ander punt dat Martijn naar voren bracht, was het belang van zelfinzicht en zelfcompassie. In plaats van hard te zijn voor onszelf, is een liefdevolle aanpak op de lange termijn effectiever. Hierin herkende ik mezelf. Ik moet toegeven, mijn interne dialoog was vroeger niet altijd de meest bemoedigende. Echter, door me bewust te worden van deze zelfkritiek, heb ik geleerd mezelf te coachen met dezelfde geduldige aanpak die ik gebruik bij mijn cliënten.

Weerstand en Angstige Gedachten

Een belangrijk inzicht dat Martijn deelde, ging over het erkennen en begrijpen van weerstand. Vaak, als we denken "ik heb geen zin", is er een diepere emotie in het spel, zoals angst of schaamte. Door deze gevoelens te herkennen en te begrijpen wat ze ons proberen te vertellen, kunnen we keuzes maken die ons vooruithelpen. Martijn suggereerde eenvoudige technieken, zoals het nemen van een sterke houding of het luisteren naar opbeurende muziek, om die mentale barrières te doorbreken..

De Unieke Aanpak van Isometrische Contractie

Martijn onthulde de geheimen van zijn Trojan Workout - een trainingsregime dat isometrische contracties gebruikt. "Bij een Trojan set," legde hij uit, "kombineren we een isometrische contractie gevolgd door een explosieve actie en daarna een grind."

Begrijpen Wat 'Grind' Is

"Grind", zo lichtte Martijn toe, "is een oefening waarbij de spierspanning zo hoog is dat je niet snel kunt bewegen." Deze techniek is in essentie een maximale inspanning waarbij je het lichaam in een specifieke houding vergrendelt, waardoor de spanning in de spieren toeneemt zonder daadwerkelijke beweging.

Bevriezen: Een Vijand in Zelfverdediging

Martijn's inspiratie voor deze techniek kwam uit Krav Maga, waarin "bevriezen" wordt beschouwd als de grootste vijand in zelfverdediging. "Als je te lang bevriest, kun je je niet verweren", merkte hij op. Met deze training probeert hij mensen te trainen om deze 'bevriezing' te overwinnen.

Verschillende Oefeningen, Één Doel

Trojan Workout is niet beperkt tot één type oefening. Of het nu gaat om oefeningen met eigen lichaamsgewicht, kettlebells, barbells, pull-upstangen of elastieken, de basis blijft dezelfde: de krachtsfactor. "Het is essentieel dat de oefening zo intens is dat je maximaal tien herhalingen kunt doen", benadrukte Martijn.

Voelen en Leren

Volgens Martijn gaat het bij Trojan Workout niet alleen om fysieke kracht, maar ook om het leren kennen van je eigen lichaam. "Het gaat erom te voelen wanneer je klaar bent voor de volgende set," zei hij. "Je moet leren respecteren wat je lichaam je vertelt."

Wie is de doelgroep?

"Voor wie is dit eigenlijk bedoeld?" Martijn antwoordde vol vertrouwen: "Het is in essentie voor iedereen." Vroeger richtte hij zich vooral op volwassenen, maar tegenwoordig heeft hij een speciale aanpak ontwikkeld voor jongeren.

Trainingsduur en Intensiteit

Een opvallend kenmerk van Martijns workout is de duur: slechts 30 minuten. Waarom zo kort? Martijn legde uit dat na een halfuur intensieve training, hormonale veranderingen in het lichaam optreden die de effectiviteit verminderen. Langere trainingssessies kunnen de kwaliteit van de beweging aantasten en zorgen voor een ongewenste stijging van cortisol, terwijl testosteron daalt.

Voor wie is het niet bedoeld?

Als je de ambitie hebt om wereldkampioen te worden, dan is 'Trojan Workout' wellicht niet voor jou. Martijn benadrukte dat zijn training niet is ontworpen voor de extreem competitieve geest, maar eerder voor diegenen die hun eigen grenzen willen verkennen en verleggen.

Meetbare Resultaten

Ondanks de kortere duur hebben deelnemers aan Martijns trainingen opmerkelijke resultaten gemeld. Hij deelde een onderzoek waaruit bleek dat 8 uur van zijn workout gelijk staat aan 24,5 uur trainen in een conventioneel fitnesscentrum. Een krachtig statement over de effectiviteit van zijn methode!

Certificatie en Ondersteuning

Voor trainers die geïnteresseerd zijn in het leren en onderwijzen van Martijns methode, biedt hij een certificatieprogramma aan. Zodra je gecertificeerd bent, kun je gebruik maken van de merknaam en krijg je ondersteuning om je eigen 'Throwing Your Workout'-gym op te zetten. Het volgende certificatieprogramma staat gepland voor februari 2024.

Misvattingen rondom Krav Maga

In mijn gesprek met Martijn over Krav Maga kwam naar voren dat velen een verkeerd beeld hebben van deze vechtsport. Als je Krav Maga opzoekt, vind je vaak gewelddadige, brute filmpjes over de Mossad, IDF en Hagena. Terwijl de ware essentie van Krav Maga draait om persoonlijke veiligheid op elk niveau.

De Essentie van Krav Maga

Martijn licht toe: "De grap is dat Krav Maga niet gaat over zomaar geweld. Het is gericht op zelfverdediging. Regel één: vermijd conflictsituaties. Regel twee: schakel de tegenstander zo snel mogelijk uit." Martijn benadrukt dat dit niet per se betekent dat je iemand fysiek moet verwonden. De bedoeling is om jezelf veilig te stellen.

Grenzen van Krav Maga

Krav Maga is geen boksen, judo of karate. Het volgt de regels van de wet, die van land tot land kunnen verschillen. Martijn reist de wereld rond om instructeurscursussen te geven, en hij moet zich steeds aanpassen aan de lokale wetgeving. In sommige situaties gaat het om hulp verlenen, in andere om jezelf te beschermen.

Diepgang in Krav Maga

Krav Maga is een diepgaand systeem met verschillende divisies en niveaus. Sommige niveaus zijn gericht op het leger, anderen op wetshandhaving of persoonlijke beveiliging. Elke divisie heeft een unieke focus en leert verschillende technieken.

De Wereld Verandert

De zorgen van vandaag zijn anders dan die van vroeger. Steekpartijen onder tieners en het dragen van messen uit angst zijn hedendaagse problemen. Krav Maga kan echter bijdragen aan een verhoogd bewustzijn en voorbereiding op ongewenste situaties. Als je weet hoe je jezelf kunt verdedigen, straal je andere energie uit en kun je potentieel gevaarlijke situaties beter vermijden.

De Kracht van Zelfverdediging

Het is verrassend hoe vaak we de behoefte voelen om ons te verdedigen, niet alleen tegen fysieke bedreigingen, maar ook tegen de mentale en emotionele uitdagingen waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Hier wil ik het belang onderstrepen van het kunnen verdedigen van onszelf en de waarde van wat Martijn onderwijst.

Fysieke vs Mentale Weerbaarheid

Allereerst moeten we het verschil begrijpen tussen fysieke en mentale weerbaarheid. Terwijl de eerste gaat over hoe we ons kunnen beschermen tegen fysieke schade, gaat de laatste over het navigeren door uitdagingen en tegenslagen zonder onze geestelijke gezondheid te verliezen.

De Rol van Vrouwen

Voor vrouwen, in het bijzonder, is dit onderwerp van groot belang. We leven in een wereld waarin we ons vaak kwetsbaar voelen vanwege onze geslacht. Zelfverdediging is niet alleen een manier om ons fysiek te beschermen, maar ook om ons zelfvertrouwen en zelfrespect te versterken.

De Impact van Martijn's manier van onderwijzen

Wat Martijn doet, gaat verder dan het onderwijzen van gevechtstechnieken. Het gaat om het vormen van een mindset. Het gaat om de overtuiging dat we sterk zijn, capabel en waardig. Zijn lessen zijn een combinatie van mentale training en fysieke vaardigheidstraining.

Stap Vooruit

Tot slot wil ik iedereen aanmoedigen om een stap vooruit te zetten. Zelfverdediging kan in het begin intimiderend lijken, maar de voordelen op lange termijn zijn onmeetbaar. Of je nu fysieke technieken leert of gewoon je zelfvertrouwen opbouwt, de kracht van zelfverdediging is iets dat iedereen zou moeten ervaren.

Conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een frisse benadering van fitness die zowel tijdefficiënt als resultaatgericht is, dan is dit wellicht iets voor jou. En uiteraard ook voor trainers die hun repertoire willen uitbreiden, biedt de Trojan Workout een uitstekende kans om nieuwe vaardigheden te leren en te onderwijzen.

Het is niet zomaar een training; het is een reis van zelfontdekking en empowerment. Martijn's aanpak moedigt individuen aan om hun eigen grenzen te leren kennen en te respecteren, waardoor ze zowel mentaal als fysiek sterker worden.

Tot slot is Krav Maga niet slechts een vechtsport. Het is een methode om jezelf en anderen te beschermen, je bewustzijn te vergroten en met zelfvertrouwen in het leven te staan. De technieken en principes van Krav Maga kunnen cruciaal zijn in de veranderende wereld van vandaag.

Bedankt voor het luisteren naar onze podcast met Martijn!

Als je geïnspireerd bent geraakt en meer wilt ontdekken over wat Ondernemen op Sneakers jou te bieden heeft, hebben we iets speciaals voor jou.

  • 👟 GRATIS Account: Nog niet bekend met ons platform? Geen probleem! Ga naar ondernemenopsneakers.nl/gratis en maak een gratis account aan. Ontdek zelf welke tools en inzichten wij voor je hebben.
  • 📞 Persoonlijk Gesprek: Twijfel je nog? Heb je vragen of wil je gewoon even de sfeer proeven? Plan dan een persoonlijk gesprek met ons in. Het gaat erom dat jij je comfortabel voelt en al je vragen beantwoord krijgt. Ga naar ondernemenopsneakers.nl/gesprek en plan jouw moment.

💬 Laten We Kennismaken: Wij geloven in het opbouwen van relaties. Laten we samen zitten, kennis maken en bespreken hoe we jou verder kunnen helpen in je ondernemersreis.

Vergeet ook niet Martijn te volgen voor meer inspiratie.

Bedankt voor je tijd en betrokkenheid. We kijken ernaar uit je te verwelkomen bij Ondernemen op Sneakers en tot de volgende podcast!

Reactie plaatsen