Podcast 105 - Mentale Kracht en Holistisch Herstel: Een Duik in Performance Training, Michel van Gaalen
03 januari 2024 
8 min. leestijd

Podcast 105 - Mentale Kracht en Holistisch Herstel: Een Duik in Performance Training, Michel van Gaalen

Hey allemaal, Naomi hier! Ik ben ontzettend enthousiast om jullie mee te nemen in deze podcastaflevering, waarin ik Michel van Gaalen in de studio verwelkom. Deze ontmoeting is extra speciaal, want Michel heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn eigen herstel, evenals dat van Martijn en Paula, na een aantal flinke fysieke uitdagingen.

🌟 In gesprek met Michel van Gaalen duiken we diep in mentale coaching, holistische herstelmethoden en de kracht van Performance Training.

Wat je kunt verwachten:

  • 💪🧠 Terugblik op Martijn's bodybuilding-reis en het belang van mentale coaching. 
  • 🗣️🏋️ Diepgaand gesprek met Michel: van fysieke training naar mentale coaching. 
  • 🤝💡 Samenwerking tussen medische wereld en trainers: een vernieuwde visie. 
  • 🚀🤓 Michel's missie om personal trainers op te leiden voor een holistische aanpak. 
  • 🚧Bewustwording van trainingsmethoden en het doorbreken van pijnlijke overtuigingen. 

Levenswijsheden van Performance Training:

  • 🔄🌟 Performance Method: een reflectie van het leven. 
  • 🤝🧘 Het verband tussen fysieke en mentale toestand begrijpen. 
  • 🕊️🌱 Loslaten van controle en het opbouwen van zelfvertrouwen. 
  • 🎓🧰 Michel's Performance Method-opleiding voor trainers: praktische toepassingen en tools. 

Luister de aflevering voor inspiratie, inzichten en praktische tips voor jouw eigen reis van herstel en groei! 💬👂

Martijn's Reis: Van Breuken tot Bodybuilding Ambities

Terugkijkend op onze vorige podcast met Martijn, waarin we zijn vastberadenheid zagen om zijn bodybuilding-droom na te jagen ondanks fysieke tegenslagen, wil ik zijn verhaal delen. Martijn's doorzettingsvermogen en het belang van een mentale coach komen hier uitgebreid aan bod.

Diepgaand Gesprek met Michel: Van Fysieke Training naar Mentale Coaching

Michel van Gaalen heeft niet alleen zijn fysieke, maar ook mijn mentale pad begeleid. In ons gesprek duiken we in de cruciale rol van mentale coaching naast fysieke training en hoe zelfvertrouwen wordt opgebouwd.

Achtergrond van Michel: Van Fitness Passie tot Personal Training Innovatie

Laat me je een kijkje geven in Michel's achtergrond, van zijn jeugdige passie voor fysieke activiteit tot zijn evolutie als personal trainer. Hij benadrukt de holistische aanpak, waarbij mentale coaching net zo essentieel is als fysieke training.

De Noodzaak van Mentale Coaching: Verder dan Fysieke Training Kijken

Michel legt uit waarom mentale coaching zo cruciaal is, vooral als fysieke training alleen niet genoeg is. We gaan dieper in op klachten, revalidatie en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Samenwerking tussen Medische Wereld en Trainers: Een Vernieuwde Visie

In ons gesprek benadrukken Michel en ik de waarde van samenwerking tussen medische professionals en trainers. Het is belangrijk om voorbij specifieke specialismen te kijken en terug te gaan naar de basis van het begrijpen van het menselijk lichaam.

Michel's Missie: Personal Trainers Opleiden voor Een Holistische Aanpak

Michel deelt zijn missie om personal trainers op te leiden en benadrukt hoe de holistische aanpak het zorgsysteem kan verbeteren. Hij vertelt over het succes van zijn aanpak en de groeiende erkenning binnen de zorggemeenschap.

Klachtenvrij Bewegen: Begrip, Focus en Zelfwerkzaamheid

We gaan verder naar het empoweren van cliënten om klachtenvrij te bewegen. Michel benadrukt het belang van begrip, focus op het grote plaatje en het stimuleren van zelfwerkzaamheid bij cliënten.

Diepgaand Gesprek over Kennisoverdracht en Motivatie

In onze discussie delen Michel en ik inzichten over kennisoverdracht en motivatie in de context van training en coaching. Effectieve communicatie blijkt hierbij essentieel te zijn, en we bespreken hoe cliënten gemotiveerd kunnen worden om actie te ondernemen.

Focus op Beweging en Communicatie

Als voormalig docent lichamelijke opvoeding deelt Michel zijn ervaring en benadrukt hij het belang van duidelijke communicatie bij het overbrengen van kennis over bewegen. We praten over de diversiteit in leerstijlen en waarom het cruciaal is om verschillende communicatiemethoden te gebruiken.

Het Belang van Doorvragen en Individuele Benadering

Ik hamer op het belang van doorvragen om verschillende communicatiestijlen te begrijpen. Michel legt uit hoe hij als trainer individuele behoeften aanpakt en focust op begrip van de cliënt op zowel fysiek als mentaal niveau.

Mentale en Fysieke Verbinding

Ons gesprek evolueert naar de relatie tussen mentale en fysieke gezondheid. Michel deelt zijn ervaringen als personal trainer en hoe hij de kern van fysieke problemen aanpakt in plaats van alleen symptomen te behandelen. We benadrukken het belang van ervaring en bewustwording bij het verbeteren van fysieke prestaties.

Missie en Pijn van Onnodige Klachten

Michel deelt zijn persoonlijke missie om mensen te helpen met fysieke klachten en benadrukt hoe het hem pijn doet om te zien dat mensen onnodig met pijn rondlopen. Hij hamert op het aanpakken van de kern van problemen en het doorbreken van belemmerende overtuigingen.

Verdieping en Constante Ontwikkeling

Michel beschrijft zijn voortdurende zoektocht naar verdieping, waarbij hij vragen blijft stellen, zichzelf en anderen uitdaagt, en zijn visie steeds duidelijker wordt. Hij benadrukt het belang van een helder doel en vastberadenheid om zijn missie te bereiken.

Doorbreken van Pijnlijke Ervaringen

Ik deel een specifieke situatie waarin Michel een man met rugklachten traint, en hoe die man bepaalde oefeningen vermijdt vanwege zijn overtuigingen over rugpijn. Michel deelt zijn frustratie en het pijnlijke besef dat mensen vaak vastzitten in overtuigingen die hen belemmeren.

Bewustwording van Trainingsmethoden

Ik wijs op het feit dat bodybuilders vaak onderschat worden in hun trainingsaanpak. Ik benadruk het belang van bewuste spieraanspanning en het begrip van hoeken voor optimale resultaten. Persoonlijk train ik al jaren onbewust op deze manier, en nu zet ik dit bewust in bij het coachen van mijn klanten.

Diepgaande Training en Zelfontwikkeling

Martijn onthult zijn verandering in trainingsaanpak, waarbij hij dieper in zijn spieren traint zonder extreem zware gewichten. Ik benadruk dat dit in lijn is met mijn eigen filosofie. Michel deelt zijn ervaringen met fysieke uitdagingen en hoe bodybuilding hem hielp zijn grenzen te verleggen.

Basisbeginselen van Training

Michel wijst op het belang van bewust beweeggedrag bij bodybuilding. Hij legt uit dat veel mensen zich richten op techniek en gewicht, maar de kern van de beweging niet begrijpen. We bespreken het aanleren van bewegingsgedrag en het voorkomen van blessures door bewust te trainen.

Individuele Benadering en Tijd voor Groei

Ik adviseer Martijn om de tijd te nemen om zijn lichaam en trainingsbehoeften te begrijpen. Ik waarschuw tegen het snel willen behalen van resultaten en benadruk dat het proces van zelfontdekking tijd vergt. Michel deelt zijn visie op het begrijpen van de basis en het individuele karakter van training.

Duidelijke Doelen en Miscommunicatie

We benadrukken het belang van heldere doelen bij training. We bespreken hoe vage doelen leiden tot miscommunicatie en waarom het begrijpen van de individuele context cruciaal is. Michel benadrukt dat het proces van zelfontdekking niet overgeslagen kan worden en dat pijn en ongemak deel uitmaken van dit proces.

Dieper Begrip en Woordgebruik

Michel wijst op het belang van een dieper begrip van woorden en communicatie. Hij illustreert hoe dezelfde woorden verschillende betekenissen kunnen hebben, wat communicatie complex maakt. Ik sluit af met het belang van het delen van een gemeenschappelijk begrip om effectief te communiceren.

Doelen Scherpstellen voor Effectieve Training

In het bijzonder heb ik gewerkt met een jongeman die meer krachttraining wilde integreren in zijn routine. Tijdens onze gesprekken heb ik de nadruk gelegd op het belang van heldere doelen: wil hij gespierder worden, groter, sterker, of is zijn focus gericht op verbetering tijdens het hockeyen?

Verband tussen Groter en Sterker Worden

Een interessant punt kwam naar voren in de discussie over de relatie tussen groter worden en sterker worden. Ik benadrukte dat groter worden niet automatisch volgt uit het sterker worden. Het is essentieel dat mijn cliënten begrijpen welke specifieke doelen ze nastreven, aangezien deze verschillende resultaten kunnen opleveren.

Uitdagingen bij Coaching van Jongeren

Een van de uitdagingen waar ik mee te maken kreeg, was het coachen van een 18-jarige jongen die simpelweg een effectief trainingsschema wilde. Ons gesprek nam een interessante wending toen ik hem vroeg waarvoor hij zijn krachttraining wilde gebruiken. Dit opende een dialoog over persoonlijke doelen, zelfbeeld en zelfvertrouwen, wat uiteindelijk resulteerde in een meer doordacht en aangepast trainingsschema.

Bewustwording door de Juiste Vragen

Het coachen van jongeren brengt specifieke uitdagingen met zich mee, vooral omdat ze vaak denken alles al te weten. In dergelijke gevallen is het van vitaal belang om hen bewust te maken van wat ze nog moeten leren. Door de juiste vragen te stellen, kunnen ze ontdekken waar hun kennis tekortschiet, wat leidt tot waardevolle leermomenten.

Diepere Motivaties Achter Doelen

Een ander interessant aspect van coaching is het begrijpen van de diepere motivaties achter de gestelde doelen. Vaak komen mensen met vage vragen, zonder echt te weten waarom ze bepaalde doelen willen bereiken. Het is mijn taak als coach om samen met hen te ontdekken wat hen echt drijft, wat leidt tot meer gerichte en effectieve training.

Coachen van Verschillende Leeftijdsgroepen

Mijn ervaring strekt zich ook uit tot verschillende leeftijdsgroepen, variërend van 45 tot 60 jaar. Het coachen van deze groep vereist een andere benadering, en het heeft me uitgedaagd om mijn coachingstechnieken aan te passen aan de unieke behoeften en doelen van deze individuen.

Diepgaand Begrip van Kernvaardigheden

Een diepgaand begrip van de kernvaardigheden in training is een ander essentieel aspect dat ik ben gaan waarderen. Het is niet voldoende om alleen de oppervlakkige aspecten van een oefening te begrijpen; het is cruciaal om te weten waarom een bepaalde beweging wordt gedaan en welke vaardigheden hieraan ten grondslag liggen.

Omgaan met Stressvolle Situaties

In mijn rol als coach ben ik ook geïnteresseerd geraakt in het omgaan met stressvolle situaties tijdens training. Het vermogen om onder druk te presteren is een vaardigheid op zich, en het helpt mijn cliënten omgaan met moeilijke momenten in hun fitnessreis.

Stellen van Duidelijke Doelen - Een Ongoing Proces

Het stellen van duidelijke doelen blijft een uitdaging, zowel voor mij als coach als voor mijn cliënten. Vaak weten mensen niet precies wat ze willen bereiken, en het kost tijd om samen de diepere motivaties te ontdekken. Toch is dit proces van bewustwording en doelbepaling wat leidt tot duurzame vooruitgang en bevredigende resultaten in mijn rol als krachttrainer.

Performance Method: Een Reflectie van Het Leven

In deze fascinerende ontmoeting heb ik samen met Michel de "Performance Method" verkend, een samenwerking met fysiotherapeuten. Hierbij worden prestaties in de sportschool gezien als een directe weerspiegeling van iemands algehele toestand. Michel onthulde hoe vermoeidheid en prestaties in de sportschool parallel lopen met dagelijkse stress en uitdagingen.

Verband tussen Fysieke en Mentale Toestand

Het begrijpen van de relatie tussen fysieke en mentale toestand staat centraal in Michel's benadering. Hij illustreerde hoe signalen in de sportschool vaak overeenkomen met problemen en stress in het dagelijks leven. Het is van vitaal belang om deze verbanden te begrijpen en bewustwording te creëren.

Bewustwording door Lichaamsbeweging

Tijdens ons gesprek benadrukte ik het belang van bewustwording en het begrijpen van de diepere betekenis achter wat mensen zeggen en doen tijdens training. Michel deelde zijn aanpak om vaak verbanden te leggen tussen fysieke bewegingen en gedrag in het dagelijks leven om cliënten bewust te maken van hun patronen.

Tools voor Zelfontwikkeling

Michel deelde zijn benadering van het bieden van praktische tools aan cliënten, vergelijkbaar met het geven van gereedschap. Hij moedigde aan om stap voor stap nieuwe tools te introduceren, waardoor mensen hun eigen rugzak vullen met middelen voor zelfontwikkeling.

Controle Loslaten en Zelfvertrouwen Opbouwen

Een essentieel punt dat naar voren kwam, is het loslaten van overmatige controle. Michel legde uit hoe mensen vaak vasthouden aan oude patronen en hoe het essentieel is om vertrouwen te hebben en zichzelf toe te staan te groeien.

Performance Training als Levensgids

In onze conversatie benadrukte Michel dat de methoden en inzichten die hij deelt niet alleen van toepassing zijn op het oplossen van fysieke klachten, maar ook op algemene zelfverbetering en groei in het dagelijks leven.

Opleiding met Praktische Toepassing

Tot slot introduceerde Michel zijn Performance Method-opleiding voor trainers en fysiotherapeuten. Hij benadrukte het belang van praktische toepassingen en tools boven alleen kennisoverdracht, en hoe dit leidt tot effectievere coaching.

Wil je meer weten over Michel van Gaalen en zijn benadering van performance training? 

Bezoek zijn website www.michelvangalen.nl en volg hem op Instagram @michelvangalen

Voor informatie over de Performance Method-opleiding, check https://www.rubenvanriel.nl/professionals

Reactie plaatsen