Ontdek of jij als ZZP'er met schijnzelfstandigheid te maken hebt, Remi Brouns
14 februari 2024 
2 min. leestijd

Ontdek of jij als ZZP'er met schijnzelfstandigheid te maken hebt, Remi Brouns

🚨 Belangrijk voor ZZP'ers in de sportbranche!

Vandaag duiken we diep in een onderwerp dat van groot belang is voor zelfstandige ondernemers, met name de ZZP personal trainers en coaches. Samen met Remi bespreken we de nuances van schijnzelfstandigheid en waarom het essentieel is om hier aandacht aan te besteden.

Ontdek hoe je jezelf kunt beschermen en beluister de podcast nu!

De Verdwenen VAR-verklaring

In het verleden speelde de VAR-verklaring een belangrijke rol voor zelfstandige ondernemers zoals ikzelf. Deze verklaring is echter al een tijdje niet meer in gebruik. We gaan terug naar de tijd waarin dit nog relevant was en verkennen waarom het concept van schijnzelfstandigheid zo belangrijk is.

De Valkuilen van Schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is geen ver-van-mijn-bed-show. Samen met Remy bespreken we de risico's en valkuilen die zelfstandige ondernemers kunnen tegenkomen. Het aantal gewerkte uren en de relatie met opdrachtgevers spelen hierbij een cruciale rol. Het lijkt misschien onschuldig, maar schijnzelfstandigheid kan verstrekkende gevolgen hebben, zelfs met terugwerkende kracht.

De Onzekere Tijden van de Wet DBA

We halen herinneringen op aan de tijd van de Wet DBA, waarin onduidelijkheid heerste over de regelgeving omtrent zelfstandigheid. De pandemie bracht een tijdelijke verlichting voor ondernemers, maar nu de lockdowns voorbij zijn, worden controles weer opgepakt. Het is tijd om terug te keren naar de kern en te begrijpen hoe schijnzelfstandigheid wordt beoordeeld.

Schijnzelfstandigheid in de Praktijk

Remi deelt inzichten over hoe de Belastingdienst naar zelfstandige ondernemers kijkt. We behandelen de criteria van het economisch verkeer en ontrafelen de complexiteit van crediteuren en debiteurenrisico's. Het blijkt dat in een business-to-business situatie schijnzelfstandigheid vaak op de loer ligt, en we bespreken waarom dit niet alleen in de sportsector, maar ook in andere branches relevant is.

Hij benadrukt dat schijnzelfstandigheid al aanwezig is in de sportbranche en bespreekt de risico's en gevolgen die dit met zich meebrengt. Uiteraard moedigt hij ondernemers aan om niet te wachten op controles en proactief naar oplossingen te zoeken.

Het Gevaar van Ontkenning: De Struisvogelmetafoor

Hij deelt een krachtige metafoor: "Een struisvogel die zijn kop in het zand steekt, wordt nog steeds nat als het regent." Hiermee doelt hij op het gevaar van ontkenning en het bagatelliseren van mogelijke risico's. Hij roept ondernemers op om kritisch naar hun situatie te kijken en niet te wachten tot problemen zich voordoen.

Veranderingen in de Zorg en Hun Invloed op de Sportbranche

Remi vertelt dat de zorgsector al stappen heeft gezet om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Deze veranderingen kunnen dit jaar al gevolgen hebben en zouden ook de sportbranche kunnen bereiken. Hij benadrukt het belang van het bewust zijn van deze ontwikkelingen en waarschuwt voor het negeren van mogelijke gevolgen.

De Nieuwe Wetgeving en Centrale Organisaties

Remi legt uit dat nieuwe wetgevingen de problemen rond schijnzelfstandigheid willen aanpakken, maar waarschuwt dat deze wetten de situatie mogelijk alleen maar ingewikkelder maken. Hij introduceert het concept van gecentraliseerde organisaties die belangenbehartiging kunnen bieden en oplossingen kunnen bieden voor zelfstandige ondernemers.

Voordelen van Aansluiting bij Sportjob

Om ondernemers te ondersteunen bij het omgaan met schijnzelfstandigheid, introduceert Remi de diensten van Sportjob. Door zich aan te sluiten bij Sportjob kunnen zelfstandige ondernemers profiteren van belangenbehartiging, juridische ondersteuning en andere voordelen. Remi benadrukt dat het doel is om de belangen van ZZP'ers te behartigen en hen te helpen voldoen aan wet- en regelgeving.

Praktische Oplossingen en Persoonlijk Advies

Elk geval is uniek, en het is raadzaam om met een expert zoals Remi te praten om specifiek naar jouw situatie te kijken. Schijnzelfstandigheid kan complex zijn, maar met de juiste kennis en begeleiding zijn er altijd oplossingen te vinden.

Hij biedt aan om kosteloos een gesprek aan te gaan en benadrukt dat het doel is om ondernemers te helpen, zelfs als blijkt dat schijnzelfstandigheid geen probleem is. Hij dringt erop aan dat het beter is om preventief te handelen dan te moeten genezen.

Benieuwd hoe schijnzelfstandigheid jouw onderneming beïnvloedt?

Wil je persoonlijk advies en oplossingen op maat?

Neem contact op met Remi via info@sportjob.nl en ontdek hoe je jezelf kunt beschermen in de wereld van ondernemen op sneakers.

Ondernemen op Sneakers blijft zich inzetten voor het welzijn en succes van zelfstandige ondernemers in de sportbranche.

Doe er je voordeel mee😉
Veel luisterplezier en Njoya day!

Reactie plaatsen