Podcast 55 - Prestatie versus plezier en vitaal ouder worden, Volcmar Hellendoorn
06 april 2022 
3 min. leestijd

Podcast 55 - Prestatie versus plezier en vitaal ouder worden, Volcmar Hellendoorn

Prestatie versus plezier en vitaal ouder worden.

Bij deze podcast is Volcmar Hellendoorn aan tafel geschoven en hebben we het onder andere over ⤵️

  • ✅Progressie
  • ✅Het belang van succesbeleving
  • ✅Tips voor trainers

Volcmar maakte in 2014 van sport zijn werk. Zijn passie gaat uit naar de zachte vorm van bewegen waarmee hij doelt op bijvoorbeeld Yoga, Body Weight Movement en mobiliteit, ingewikkelde bewegingen, soepel bewegen maar ook sterk zijn..

"Gymnastics zouden eigenlijk het fundament te moeten zijn, ook al is het natuurlijk veel stoerder om met gewichten rond te smijten."

aldus Naomi

Als je je bewust bent van je lichaam kan je bergen verzetten. Hoe groter de capaciteit is, daarmee bedoelen we, als je goed in gymnastics bent en een goede body awareness hebt en dus goed van nature beweegt, is de kans op blessures veel minder. Wat we zien is, dat je daardoor veel meer risico’s kan nemen met bijvoorbeeld gewichten.

"Het is krachtig om mensen te laten zien wat ik doe en dan te zeggen, dit is wat wij gaan doen."

aldus Volcmar

Progressie

Voor Volcmar betekent progressie, dat je de uitdaging op zoekt in je leven, nu hebben we het over sport, dus in je trainingen, maar progressie is het effect van hoe je jezelf uit daagt. De progressie is dus niet perse het doel.

Mensen zoeken iets en denken te weten wat ze nodig hebben. Als coach weet je dat ze iets anders nodig hebben. Die mensen probeert Volcmar helemaal in de war te brengen. Zo kunnen ze loslaten wat ze zelf in gedachten hebben. Hij probeert ze met humor af te leiden tot ze denken, ja hij heeft gelijk.

Succesbeleving

Progressie is vooruitgang die essentieel is om vitaal oud te worden. Tijdens het lesgeven heeft Volcmar gemerkt dat er een shift kwam door de lockdowns, prestatie is niet meer het belangrijkste, dat is het sociaal zijn en je lichaam in beweging brengen. Het grotere plaatje is vitaal oud worden.

Plezierbeleving

Het gaat niet alleen om de prestatie, het gaat ook om plezier. Veel mensen hebben de drive om te sporten door er een specifiek doel aan te hangen. Daarna hebben ze weer een nieuw doel nodig.

Als je het doel weg haalt, dan hebben deze mensen geen motivatie meer om te komen. Als je in ziet dat het bij het leven hoort, als het zelf gekozen is, dan is een training of sportschool een toevoeging aan het leven. Dan heb je die voldoening en dat is exact waar mensen naar op zoek zijn.

"Als je geen zin hebt om in de regen te gaan trainen, maar je hebt het toch gedaan, dan zet je mentaal stappen."

Tips voor trainers van Volcmar:

  • ✅Leg niet te veel belang neer bij de progressie
  • ✅Zoom in op het grotere aspect
  • ✅Let op de kwaliteit van bewegen

In deze podcast legt Volcmar goed uit wanneer het moment is dat je de klant bewust kan maken dat ze gestelde doelen mogen loslaten. Belangrijk daarbij is dat je aandacht besteed aan je klant. Benadruk waar hij/zij wel in voorruit is gegaan.

Naomi: "Ik was de meest verschrikkelijke coach voor mezelf, ik was mezelf aan het martelen. Ik vind het lastig om zonder doel te trainen. Tot het moment dat ik een inzicht van mijn zusje kreeg die zei: "Gewoon gezond fit ouder worden is toch een doel op zich." 

Ze had natuurlijk helemaal gelijk, waardoor Naomi het nu wat meer los kan laten.

Conclusie

We zijn soms behoorlijk hard voor onszelf. We hebben eigenlijk zelf af en toe een trainer nodig, waar we gewoon doen wat er gezegd wordt zonder dat we zelf daarover na gaan denken. Het is ook fijn om zelf gecoacht te worden of te trainen met collega’s. Zodat je ook weer nieuwe dingen kan gaan ontdekken.

Volcmar: "Ik baal van mezelf als ik niet meteen een beweging of oefening goed uit kan voeren. Ik mag dan van mezelf geen fouten maken. Bij klanten ben ik best wel geduldig, maar voor mezelf ben ik veel strenger.

Volcmar volgt ter inspiratie onder andere:

  • ➡️ Steve Maxwell (een inspiratie als je wilt weten hoe je gezond en fit oud kan worden)
  • ➡️ Aaron Alexander (hij geeft een holistische kijk op bewegen en trainen. Je leert van hem hoe de mindset en ademhaling effect kunnen hebben op een training)
  • ➡️ Ido Portal (een meester in bewegen)

Wil je contact met Volcmar, doe dat dan via zijn website www.volcmar.com of volg hem op ➡️Instagram: Volcmar Hellendoorn 

Wil jij sparren met collega ondernemers?

Elke week staat ons team voor jou klaar, haak jij ook aan? 

Deel jouw uitdagingen, hoogtepunten en/of help een collega uit de brand tijdens de Sneaker Support!

Stuur ons een berichtje en je ontvangt een unieke link om deze Sneaker Support bij te wonen.

Presteren doe je niet alleen, winnen doe je samen!
Veel luisterplezier en Njoya day!

Reactie plaatsen