Podcast 81 - Waarom je een buffer op moet bouwen en vaker onredelijk mag zijn, Remi Brouns
01 februari 2023 
5 min. leestijd

Podcast 81 - Waarom je een buffer op moet bouwen en vaker onredelijk mag zijn, Remi Brouns

Vandaag maken we er een korte Sneaker Class van.

Een onderwerp dat voor iedereen een must do is! Namelijk het incalculeren van een buffer, zowel financieel als tijdsgebonden.

Daarnaast behandel ik een onderwerp dat mij steeds meer bezig houdt. De keuze om vaker onredelijk te zijn! I know, dit heeft wat tekst en uitleg nodig. Let's go!

Margin of safety

Ik krijg vaak de opmerking, ‘hoe doe je dat toch allemaal?’, of ‘Je zal het wel heel druk hebben?’. Nou, als eerste is ‘het druk hebben’ een eigen interpretatie, maar dat is een topic voor een andere keer. Iets wat ik de laatste jaren steeds meer heb geleerd is het creëren van een margin of safety. (dit heb ik echt moeten leren)

Alle lezers uit de financiële wereld kennen dit begrip. Ik heb dit begrip leren kennen uit het beleggen. Margin of safety wil puur zeggen dat je altijd ruimte moet hebben voor onvoorziene omstandigheden. In de beleggingswereld betekent het dat als je aandelen wil kopen voor een goede prijs ze ondergewaardeerd moeten zijn en daar nog eens een bepaald % onder zitten qua aankoopprijs. Kortom voor je het aandeel koopt moet het een X% onder een bepaalde prijs komen. 

Of stel je gaat een verbouwing doen aan je huis. Je begroot € 10.000,-. Dan kan ik je nu al de tip geven om er een % bovenop te begroten en beschikbaar te hebben (neem 20% als vuistregel). Grote kans dat het niet in de €10.000,- lukt. Niet omdat je verkeerd begroot, maar door onvoorziene omstandigheden. Dit zorgt ervoor dat je het project niet af hoeft te blazen of halverwege voor minder moet kiezen.

Als we nu de margin of safety inzetten op je dagplanning, dan plan ik mijn dag altijd zo vol mogelijk. Elke activiteit na activiteit. maar elke activiteit heeft een kleine margin of safety. Per 30 min heb ik een marge van 5 minuten. Dat is +/- 16%. Als ik mijn taken op tijd af heb, dan heb ik aan het einde van de dag (als ik 8 uur reken) 80 minuten vrij ruimte. Ja dat lees je goed! 80 minuten vrije ruimte.

Nu heeft het gister(vannacht) gesneeuwd en je raad het al, mijn agenda is al vol gepland. Ik kan nu een keuze maken om heel hard te werken en te hopen dat het niet dooit om vanmiddag met Haley (de jongste) naar buiten een sneeuwpop te maken, of ik doe het nu alvast. Ze wil namelijk heel graag die sneeuwpop maken. Omdat ik weet dat ik 80 minuten margin of safety heb, en dat Haley waarschijnlijk al na 30 minuten het koud heeft, kan ik kiezen om nu met haar naar buiten te gaan, zonder stress of druk dat ik mijn werk nog moet doen. Vervolgens begin ik een 45 minuten later en heb ik nog steeds 35 minuten vrije ruimte deze dag. Klinkt goed hè?

O ja, en als ik tijd over heb kan ik ook vaak nog wat kleine taken doen om de tijd te vullen. Hogere productiviteit van mijn werk. ;)

We moeten leren vaker onredelijk te zijn tegen onszelf

Zoals de meesten wel hebben meegekregen, heb ik vorige week een uitgebreid verslag gedaan over mijn ervaring om 4 dagen niet te eten. Het doel was om de conversaties in mijn hoofd aan te gaan en deze de baas te blijven.

Om oncomfortabel te zijn en niet in te geven. Ik heb heel veel in mijn hoofd gehad:

  • Wat doe je nu?
  • Voor wie doe je dit?
  • Wat wil je bewijzen?

Stop toch gewoon, eet lekker en geniet, loop je het jezelf moeilijk te maken. Die strijd heb ik telkens kunnen winnen. Hoe groot de verleiding ook was.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een bewustere en betere ondernemer ben geworden

Trouwens, niet alleen als ondernemer, maar ook als vader, zoon en partner.

Mijn vriendin en ik hebben er samen voor gekozen om 4 kinderen op te voeden. Maar ook dat ik mijn ondernemers carrière wilde voortzetten. Dat heeft zowel positieve als negatieve kanten. Dat betekent dat alles strak gepland is en er niet altijd "tijd genomen wordt" voor de ene Netflix serie of iets dergelijks.

Vaak staat de zondag wel in het teken van het gezin en spenderen we veel tijd samen.

Waar ik op dit moment veel voordeel uit haal, is om mijn bedrijfsactiviteiten te combineren met mijn gezin. Ja, het is even passen en meten, maar iedereen voelt zich er goed bij.

Wanneer ik bijvoorbeeld een opdracht op een locatie moet doen, kan ik ervoor kiezen om dit helemaal alleen te doen, want het is werk. Maar er is ook een mogelijkheid om mijn gezin mee te nemen naar de locatie, zij gaan daar iets leuks voor zichzelf doen, ik knijp er even tussenuit voor mijn werkzaamheden en een paar uur later komen we weer gezellig samen.

Dat bedoel ik met, ik kan ook onredelijk zijn voor mezelf en mijn verantwoordelijkheid nemen voor zowel mijn werk als gezin.

Stilstand bestaat niet

Je kunt vooruit gaan of achteruit gaan. Maar voor stilstand ofwel onderhoud moet je alsnog in beweging blijven. Het is belangrijk om jouw verantwoording te nemen voor de taken die je moet doen, dagelijks, wekelijks etc. Het is zo makkelijk om minder te doen of rustig aan te doen. Kortom, we zijn niet vaak genoeg onredelijk voor onszelf. 

Werken met een Virtual Assistent

Ik ga bijvoorbeeld met een V.A werken, ofwel een virtual assistent. Het zijn taken die ik graag wil uitbesteden aan mensen die weten hoe ze bepaalde dingen aan moeten pakken, uit moeten zoeken etc. Wanneer ze iets niet onder de knie hebben, dan is het de taak om dit te onderzoeken, zodat ik het niet hoef voor te kauwen. Anders ben ik alsnog bezig om het uit te leggen en haal ik nog geen tijdswinst uit deze samenwerking.

Op 31 december 2022 rond 20 uur s'avonds stuurde ik een bericht naar een andere potentiële V.A. 10 minuten later had ik een bericht terug met een paar voorstellen. Kijk die houd van aanpakken, hier kan ik wel wat mee. Ik ga met haar in gesprek en we liepen tegen een aantal dingen aan waar we een oplossing voor moesten vinden. We hebben elkaar een week de tijd voor genomen en binnen 1 week kwam ze met oplossingen die ze had uitgezocht. Kijk, dit is pro-actief zijn en onredelijk durven te zijn, terwijl ze de opdracht nog niet binnen had.

We moeten leren om door te pakken, en niet elke keer het comfortabele op te zoeken

Stel, je bent eerder klaar met je werkzaamheden en je zou eigelijk nog 90 minuten kunnen vullen. Waar kies jij voor?

  • Neem jij eerder vrij, want alles is gedaan?
  • Of kijk je wat je nog kunt doen, om dichter bij mijn doel te komen?

Weet wat je stenen zijn, hetgeen waar je op wilt bouwen! Weet wat je houtsnippers zijn, waarmee je de rest omheen bouwt. En het zand, dat laat je lekker liggen, dat is niet belangrijk genoeg en hoef je geen tijd in te steken en dus überhaupt niet te plannen. Waarom, het brengt je nergens.

Samengevat zijn dit 2 mooie lessen voor jou als ondernemer, als persoon. Doe er je voordeel mee! 

Vind jij het tof om uitgedaagd te worden door collega ondernemers?

Kom samen met collega’s in beweging en optimaliseer de vitaliteit van jouw business 🚀

🏆 Optimaliseer de vitaliteit van jouw business op een effectieve werkwijze die in de praktijk toepasbaar, duurzaam en inspirerend is voor jou en jouw omgeving.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, vele collega ondernemers zijn je voorgegaan🥴

ℹ️ Sluit je aan bij ons netwerk: https://leden.ondernemenopsneakers.nl/login

We zien je daar!

Reactie plaatsen