Podcast 97 - Waarom minder afhankelijkheid van de trainer belangrijk is, Wilbert de Veer
13 september 2023 
5 min. leestijd

Podcast 97 - Waarom minder afhankelijkheid van de trainer belangrijk is, Wilbert de Veer

In deze boeiende podcastaflevering van "Ondernemen op Sneakers" delen we het inspirerende verhaal van Wilbert de Veer, een personal trainer en ondernemer met een indrukwekkende carrière in de fitnessindustrie.

Wilbert begon zijn reis in de fitnesswereld als sportstudent en evolueerde naar een succesvolle personal trainer en ondernemer. Zijn verhaal is een schat aan waardevolle inzichten voor zowel beginnende als ervaren personal trainers, evenals ondernemers in het algemeen.


Een Nieuwe Start: Van Sportkunde naar Fitnessinstructeur

Wilbert begon zijn reis in de fitnesswereld toen hij nog studeerde aan de Sportkunde. Zijn passie voor topsport leidde hem naar het Inno Sport Lab in Eindhoven, waar hij werkte als analist van topswemmers. Zijn inzet en toewijding waren bewonderenswaardig, maar na een jaar van hard werken en hoge verwachtingen, verloor hij zijn baan vanwege budgetbeperkingen.

De Geboorte van Personal Training

De teleurstelling van het verlies van zijn droombaan in de topsport kon Wilbert niet tegenhouden. Hij zag een nieuwe kans en besloot om als fitnessinstructeur te gaan werken in een sportschool die op het punt stond te openen in zijn buurt. Zonder sollicitatiegesprek reed hij naar de sportschool en vroeg of ze personeel nodig hadden. Ze zochten inderdaad nog personeel, en zo begon zijn carrière als fitnessinstructeur.

Het Belang van Wekelijkse Begeleiding

Tijdens zijn tijd als fitnessinstructeur merkte Wilbert op dat veel klanten behoefte hadden aan meer begeleiding dan wat de sportschool bood. De standaardpraktijk was om klanten om de acht weken een nieuw trainingsprogramma te geven en ze vervolgens zelfstandig te laten trainen. Dit resulteerde vaak in een gebrek aan motivatie en consistentie bij de klanten.

Een Sprong in het Diepe: Van Werknemer naar Zelfstandig Ondernemer

Wilbert zag hierin een kans en begon met personal training. Hij bood klanten wekelijkse begeleiding aan in plaats van eens in de acht weken. Deze aanpak zorgde voor meer betrokkenheid en betere resultaten bij zijn klanten. Hij ging naar zijn werkgever en stelde voor om personal training aan te bieden in de sportschool, maar dit voorstel werd afgewezen.

Het Bouwen van een Sterke Community

Vastbesloten om zijn visie te realiseren, ging Wilbert zelfstandig verder. Hij zocht naar mogelijkheden en vond een fitnessclub waar hij als zzp'er kon werken en zijn eigen klanten kon aantrekken. Binnen korte tijd had hij een succesvolle personal training business opgebouwd. Wat Wilbert's verhaal zo opmerkelijk maakt, is zijn vastberadenheid om zijn doelen te bereiken, zelfs in het gezicht van tegenslag. Hij laat zien dat ondernemerschap niet altijd volgens een vastomlijnd plan verloopt, maar dat het draait om kansen herkennen en actie ondernemen.

Effectieve Klantbegeleiding: De Kracht van Accountability

We duiken dieper in op het belang van klantbegeleiding en accountability in de fitnessindustrie. Wilbert deelt zijn inzichten over hoe hij zijn klanten met succes begeleidt en waarom dit cruciaal is voor langdurig succes.

De Rol van een Case Manager

Een opvallend element in Wilbert's benadering is de inzet van case managers. Elke klant die met hem traint, of het nu personal training of personal group training is, krijgt een toegewezen case manager. Deze persoon is verantwoordelijk voor het monitoren van het klantresultaat. Dit gaat verder dan alleen het trainingsprogramma. De case manager houdt in de gaten of klanten zich aan hun afspraken houden, zoals het aantal trainingssessies per week.

Accountability als Sleutel tot Succes

Wilbert benadrukt dat accountability een van de meest waardevolle aspecten van hun dienstverlening is. Veel mensen weten wat ze moeten doen om gezond te blijven, maar vaak ontbreekt het aan discipline en motivatie. Een case manager fungeert als een stok achter de deur en zorgt ervoor dat klanten zich aan hun doelen en afspraken houden.

Waarom Minder Afhankelijkheid van de Trainer Belangrijk Is

Een interessant punt dat Wilbert aanstipt, is de neiging van personal trainers om een sterke band met hun klanten op te bouwen, wat vaak uitmondt in een sterke afhankelijkheid van de trainer. Hoewel dit goed is voor het ego, kan het op de lange termijn problematisch worden als klanten te afhankelijk zijn van één persoon. Wilbert pleit voor het creëren van een situatie waarin klanten de waarde zien van het hele team, niet alleen van hun trainer. Hierdoor wordt de klant minder kwetsbaar als er veranderingen optreden.

Klantbegeleiding en Teamwork

Wilbert benadrukt dat samenwerking en teamwork essentieel zijn in de fitnessindustrie. Hoewel je als personal trainer misschien kunt floreren door alleen te werken, kun je pas echt verder komen en grotere doelen bereiken als je een team om je heen hebt. Het delen van zowel de uitdagingen als de successen met anderen maakt het werk niet alleen effectiever, maar ook leuker.

De Hoeksteen: Een Hecht Team

Voordat je kunt beginnen aan het opbouwen van een sterke community met je klanten, het essentieel is dat je eigen team als een hechte eenheid functioneert. Hij vergelijkt het met een sportteam, waarin elk teamlid dezelfde doelen moet delen en zich verbonden moet voelen door gedeelde waarden. Bij Optimum Change is het creëren van een sterk teamgevoel een prioriteit. Ze vieren successen, delen uitdagingen en stimuleren samenwerking door middel van kwartaalfeestjes, waarbij doelen en prestaties worden besproken.

"Je moet ervoor zorgen dat je team zich ook echt als een team voelt, want dit straalt uit naar de klanten," merkt Wilbert op.

De Kracht van Klanten: Bouw de Community

Na het opbouwen van een hecht team, zet Optimum Change deze teamgeest om naar hun klanten. Nieuwe klanten worden verwelkomd met welkomstcadeaus en aangemoedigd om deel te nemen aan regelmatig georganiseerde klantenevenementen. Wat opvalt, is dat deze evenementen niet beperkt zijn tot alleen sportgerelateerde activiteiten. Melphaal gaat veel verder dan dat en betrekt hun klanten op persoonlijk niveau.

Wilbert deelt enthousiast:

 "We proberen iedere maand iets speciaals te organiseren, of het nu gaat om het delen van kennis, sportevenementen, of zelfs evenementen voor de kinderen van onze klanten. We willen onze klanten laten zien dat we meer gemeen hebben dan alleen fitness."

Eenvoudige Stappen voor Succesvolle Community Building

Wilbert moedigt anderen aan om ook aan community building te beginnen, zelfs als ze niet zeker weten waar te beginnen. Hij benadrukt dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Je hebt waarschijnlijk al een bestaand netwerk van vrienden, collega's en relaties die je kunt betrekken.

Bij Optimum Change organiseren ze bijvoorbeeld maandelijkse bedrijfsborrels waarbij verschillende mensen uit hun netwerk het initiatief nemen om het evenement te organiseren. Dit is een laagdrempelige manier om in contact te komen met klanten en relaties te versterken.

Het Oogsten van Resultaten

Het opbouwen van een sterke community heeft bij Optimum Change al opmerkelijke resultaten opgeleverd. Wilbert deelt met trots dat er al vier stellen zijn ontstaan dankzij de Optimum Change-community. Dit toont niet alleen aan dat community building goed is voor het bedrijf, maar ook voor de persoonlijke levens van hun klanten.

Dus, als je een bedrijf runt of er een wilt starten, overweeg dan de waarde van community building. Zoals Wilbert laat zien, kan het niet alleen je bedrijf laten groeien, maar ook onverwachte connecties en relaties tot stand brengen die een leven lang meegaan.

Conclusie

Wilbert de Veer geeft ons waardevolle inzichten in het belang van klantbegeleiding, accountability en teamwork in de fitnessindustrie. Zijn aanpak van het inzetten van case managers en het verminderen van afhankelijkheid van één persoon toont aan dat een goed doordachte strategie voor klantrelaties de sleutel is tot duurzaam succes in deze branche. Het draait niet alleen om training, maar ook om het opbouwen van een sterke gemeenschap en het bieden van de juiste ondersteuning aan klanten op hun fitnessreis

Daarnaast laat zien dat community building begint met het smeden van een hecht team en zich vervolgens uitbreidt naar klanten. Het is geen ingewikkeld proces, maar het vereist toewijding en creativiteit. Door evenementen te organiseren, relaties op te bouwen en te laten zien dat je meer met elkaar gemeen hebt dan alleen zakelijke transacties, kun je een sterke community opbouwen die zowel het bedrijf als de klanten ten goede komt.

Blijf Op de Hoogte voor Meer Inspirerende Verhalen

Of je nu een beginnende personal trainer bent of een ondernemer die op zoek is naar succes in een andere branche, de lessen van Wilbert zijn waardevol en relevant. We hopen dat je geïnspireerd bent door zijn verhaal en zijn advies kunt toepassen op je eigen ondernemersreis.

Hier kun je Wilbert volgen:

Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van Ondernemen op Sneakers. Blijf op de hoogte voor meer inspirerende verhalen en waardevolle inzichten van ondernemers zoals Wilbert de Veer.

Wil je sparren over een van deze onderwerpen?

Plan een gesprek in via deze link: https://ondernemenopsneakers.nl/gesprek

Wil je een kijkje nemen in de LIJFSTIJL Formule waar we over spraken? >>> Maak hier een gratis account aan

Njoya day!

Reactie plaatsen