Podcast 72 - DNA-based personalised training en voeding, Henry en Lody, Omniyou
28 september 2022 
6 min. leestijd

Podcast 72 - DNA-based personalised training en voeding, Henry en Lody, Omniyou

In deze aflevering zijn te gast, Lody de Groot en Henry Cheung van Omniyou! 

Blijf zitten, luister en lees, Lody en Henry zorgen dat genetica begrijpelijk wordt voor jou en hoe jij dit als trainer/ coach in de praktijk kan brengen.

Ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby, naar een serieuze business. Het overkoepelende bedrijf is Omnigen. Daarbij werken ze met meer dan alleen DNA, ze werken ook samen met verschillende universiteiten, waar bijvoorbeeld onderzoek gedaan wordt naar pancreaskanker, informatie uit het DNA is daarvoor heel belangrijk. Het doel is dan om meer inzicht te krijgen en de behandelingen daarvoor te verbeteren. Omnigen is ook veel groter dan Omniyou. Omniyou doet de DNA testen voor de particulieren en de sportscholen.

Henry heeft een achtergrond in biologie en binnen Omniyou werkt hij als ondersteunend onderzoeker en is hij accountmanager. Hij heeft veel contact met sportscholen en als uit de hand gelopen hobby geeft hij ook trainingen.

Me zijn achtergrond in de sport, heeft hij nagedacht hoe hij genetica het beste begrijpelijk kan maken. Het is dan ook erg fijn om dezelfde taal te spreker als de trainers/ coaches en over te brengen hoe zij het toepasbaar kunnen maken in de praktijk.

Lody heeft een passie voor wetenschap en deelt graag zijn kennis. "Ik hou van de uitdaging om complexe biomedische informatie aan het grote publiek te communiceren."

Als biomedisch wetenschapper heeft hij in het laboratorium gewerkt aan een scala aan onderwerpen, van evolutie en populatiegenetica tot fundamentele neurowetenschappen en hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer en White Matter-stoornissen bij kinderen.

De toegevoegde waarde van DNA-based trainen

Als je om je heen kijkt zie je dat iedereen ander is, dat werkt ook zo in de sportschool, wat voor de ene goed werkt, werkt niet goed voor de ander. Door naar je erfelijke aanleg te kijken, weet je van te voren al hoe je je trainingen kan tweeken om het beste uit je training te halen. Wellicht wil je krachttraining doen, maar ben je genetisch gezien meer een duursporter. Dan is het fijn om te weten wat je moet aanpassen om toch de juiste training te doen, zonder dat je eerst van alles moet proberen om te weten wat bij je past.

Hoe kan je weten wat je genetische aanleg is en hoe ga je daar mee om?

In de praktijk wordt vaak geselecteerd op mensen die extreem goed zijn in een bepaalde sport. Dan wordt er onderzocht of er bepaalde genetische/ erfelijke eigenschappen zijn en welke daarvan het succes bepalen. 

Duursport vs krachtsport

Ben je dan verkeerd bezig als je aanleg hebt voor duursport, terwijl je krachtsport wil gaan doen? Nee dat is niet zo, het zal je wel meer moeite kosten om er goed in te worden, ongeacht je aanleg kan je ook goed worden in iets anders. Belangrijkste is dat je er weet van hebt, dat je je training er op aan kan passen en er rekening mee houdt dat je niet in de top 25 kan komen. Als je de aanleg wel hebt, dan zou je dat misschien wel kunnen hebben.

Natuurlijk trainen wij veel met recreanten of doen aan amateurwedstrijden, ook dan kan dit inzicht zinvol zijn.

Voorbeeld:  Je spieren zijn minder geschikt voor duursport, je wil daar toch beter in worden en bepaalde doelen bereiken, dan moet je daar dus je focus op leggen en je training er op aanpassen. Heb jij aanleg voor duursport en is dat ook wat je wil, dan is een standaard training voor jou al goed genoeg om veel resultaat te bereiken.

DNA Based trainen is dus voor de amateur sporter interessant, het wordt makkelijker om prestaties te verbeteren. De training optimaal inzetten is dan het doel.

Thuis test

Met behulp van een wattenstaafje neem je wat wangslijm af, dit gaat via de gewone post naar het laboratorium. We zetten de uitslag in een portaal waar je ook uitleg krijgt over wat het betekent en wat je er praktisch mee kan doen.

Jij als trainer kan de vertaalslag betekenen voor jouw klanten. Je kan als coach gelijk met de resultaten aan de slag. Ook biedt Omniyou jou als trainer hulp en kennis over DNA.

Een doel die je kan hebben in de sportschool is spieropbouw, we hebben grofweg twee type spiervezels, de korte en de lange. Iemand met een lange spiervezel, kan makkelijk groter worden. Maar iemand met een kort spiervezeltype, heeft een heel ander profiel en dus ook een heel ander en langer trainingsschema nodig bij spieropbouw. Daar is bijna het omgekeerde nodig. Lichter gewicht en veel meer herhalingen, terwijl die andere veel gewicht bij minder herhalingen nodig heeft.

Je kan ook niet zomaar iemand als voorbeeld nemen, tenzij je dus hetzelfde type genetische profiel hebt.

Als je weinig resultaten bereikt met sporten, is het fijn om te weten dat je niets verkeerd doet, maar je bewust bent dat het jou gewoon meer tijd kost om bepaalde doelen te bereiken. Ook is het na lang zelf proberen fijn om een antwoord te krijgen. En je training op de juiste manier aan te kunnen passen.

Voeding

Sport en voeding gaan hand in hand, niet iedereen biedt voedingsbegeleiding aan, maar je kan hier zeker mee aan de slag.

Dit is wat ze bij Omniyou testen, een van de belangrijkste zijn de macronutriënten: vetten, eiwitten en koolhydraten. En in welke verhouding dit het beste, op basis van je DNA, in je voeding terug moet komen. Veel mensen proberen de koolhydraten terug te brengen om af te vallen. Als dan uit het DNA blijkt dat het probleem eigenlijk ligt bij de vetten, kunnen ze gewoon hun boterham weer eten.

Wat is vol te houden, waar reageer je op en wat heeft effect, simpelweg is niet iedereen hetzelfde en heeft persoonlijk inzicht nodig.

Naomi vraagt: Als ik voedingsschema’s die ik gebruikte toen ik wedstrijden deed, opnieuw ga gebruiken, gaat mijn lichaam dan hetzelfde reageren, of verandert dat door de jaren heen?

De basis van je genen veranderen niet, wel de hormoonspiegels en hoe je lichaam met voeding om gaat. Leeftijd speelt een rol, maar ook de rest van je leefstijl. Van belang is dat je weet wat je basis is en hoe je lichaam om gaat met voeding. Deze basis is het voedingspatroon voor jou, vanuit daar ga je tweeken en testen wat voor jou optimaal is.

Je hebt vaak niet de tijd en de zin om van alles te proberen, maar de meeste willen een quick fix, door te meten en vandaaruit te bouwen bespaar je jezelf moeite.

Om een bepaalde verandering te testen is het nodig om gemiddeld 2 tot 3 maanden te nemen. Kijk naar het trainingsschema, naar het voedingsschema. Meet de progressie, wat je doel ook is het basisprincipe blijft hetzelfde. Werkt het niet effectief genoeg, dan hoef je alleen nog te tweeken in het trainingsschema of in de macronutriënten.

Overige invloeden op de sportprestatie

Stress en slaap is vaak wat ondergeschoven, als je in de stressmodus zit, functioneer je niet optimaal en maakt voeding of training soms minder verschil. Het blijft een belangrijke factor voor je well- being.

Ook kan het zijn dat sommige mensen meer dan 8 uur slaap nodig heeft. Als deze persoon dan 9 uur slaapt kan het veel effecht hebben op de sportprestatie. Met deze test kunnen we niet zien hoeveel slaap je exact nodig hebt, maar wel dat je een bovengemiddelde slaap nodig hebt bijvoorbeeld. Als je dan standaard aan 7 uur slaap per nacht komt, creëer je zonder dat je je daar bewust van bent een chronisch slaap tekort.

Privacy, zo gaat Omniyou daar mee om

Voor iedereen hebben we dit dichtgetimmerd, de klant laat contactgegevens achter, zodat wij contact met ze op kunnen nemen, zodra we de resultaten hebben gooien we de contactgegevens weg. Je kan dan alleen nog in het portaal jouw uitslag vinden. Deze uitslagen kan Omniyou dan ook niet meer zien. Deze data kan dan ook niet meer aan jou gelinkt worden als persoon.

Ook het lab vernietigd jouw informatie.

Mocht jij dus als trainer informatie nodig hebben, dan kan je de data via de klant krijgen. De data is en blijft te allen tijde van de klant.

Voor sportscholen en trainers

De klant geeft dus de data door aan de trainer. Particulieren kunnen de testen aanvragen in de webshop. We werken samen met trainers en sportscholen, dat wil zeggen dat ze onze rapporten aan hun klanten kunnen verkopen. De klant kan dan ook voor begeleiding kiezen.

Lody en Henry zijn bezig extra coaching/ trainingen te geven over genetica. Een diëtiste collega doet dit op gebied van voeding.

Samen kunnen we kijken naar hoe een sportschool of trainer dit aanbod kan integreren. Er kunnen bijvoorbeeld pakketjes van ons bij de sportschool aanwezig zijn, die je direct kan aanbieden. Doordat de pakketjes aanwezig zijn, zijn trainers er bewuster mee bezig om het aan te bieden.

Lody en Henry komen op ons kwartaal evenement!

Tijdens het kwartaal evenement kan je nog meer voorbeelden verwachten van hoe je de uitslagen kan toepassen in de praktijk. 

Naomi zegt, oké kom maar op met die test! Ik zou er echt wel mee aan de slag willen gaan. Ik laat mijn klanten ook niet zomaar iets doen, ik wil het eerst zelf ervaren. Zodat je er volledig achter kan staan.

Wil jij weten hoe je DNA gepersonaliseerde training kan geven? Er is toegang tot het evenement voor maximaal 25 mensen, kijk dus nog even snel of er nog toegangskaarten beschikbaar zijn.

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Kijk op Omniyou.nl wat voor jou de mogelijkheden zijn om er mee aan de slag te gaan en wat de kosten zijn.

Ben jij een van de 25 Personal Trainers die deelnemen aan het kwartaal evenement? 

Dit is de ideale middag om te leren van ervaren ondernemers/ sprekers en te sparren met collega ondernemers. >>> Klik hier om je aan te melden!

Heel veel luisterplezier en wellicht tot snel :)

Njoya day!

Reactie plaatsen