Podcast 107 - Krachtige Inzichten in Obesitas Coaching en Personal Training, Freek Verbeet
31 januari 2024 
6 min. leestijd

Podcast 107 - Krachtige Inzichten in Obesitas Coaching en Personal Training, Freek Verbeet

Ontdek de inspirerende reis van Freek Verbeet, een toegewijde krachttrainer en ondernemer, die zijn expertise deelt in het begeleiden van mensen met obesitas én krachttraining. Duik in zijn unieke verhaal, van een levenslange reis door krachttraining tot het overwinnen van stigma's en het opbouwen van een succesvolle onderneming.

Hoor of lees meer over Freek's holistische benadering van coaching, de balans tussen fysieke training en mentale begeleiding, en waardevolle inzichten voor professionals in de fitnessbranche. Ontdek hoe hij van een nul-euro start naar een florerende onderneming ging, met een focus op community building en het overwinnen van uitdagingen in de groei van zijn bedrijf.

Laat je inspireren door zijn eerlijke reflecties, diepgaande coachingstechnieken, en zijn visie op de toekomst van wetenschap en coaching. Een must-read/hear voor coaches en luisteraars die streven naar frisse ideeën en een holistische aanpak van fitness en welzijn.

Freek Verbeet, bedankt dat je hier bent! Ik wilde niet vastzitten aan dezelfde verhalen, dus ik was super enthousiast om met jou te praten. Jouw specialiteit in het begeleiden van mensen met obesitas én krachttraining sprak me meteen aan. Vandaag duiken we dieper in dit onderwerp en delen we tips en nieuwe informatie.

Een Levenslange Reis door Krachttraining

Freek, je bent al ruim 20 jaar actief in dit vak, klopt dat? Bijna, vertelt Freek, want hij traint al 20 jaar zelf met krachttraining en zit al sinds zijn 17e in de fitnessbranche. Ik vind dat echt een bijzonder pad, en ik ben zo benieuwd naar je verhaal.

Mijn Reflectie op de Fitnessbranche

Laat me even mijn perspectief delen op de fitnessbranche, waar ik mezelf soms een beetje als de oude garde voel tussen al die nieuwe trainers. Ik ga in op mijn ontmoetingen met trainers en waarom ik denk dat het zo belangrijk is om frisse ideeën te blijven ontdekken. Daarnaast ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar hoe Freek zijn carrière begon op zeventienjarige leeftijd.

Persoonlijke Reis: Van Overgewicht tot Toewijding

Freek begint zijn persoonlijke verhaal, dat bijna twee decennia teruggaat. Hij vertelt over zijn gewichtstoename tot 140 kilo op jonge leeftijd en zijn vastberadenheid om af te vallen. Ondanks diverse pogingen met diëtisten en artsen, ontdekte Freek dat er meer aan de hand was dan alleen voedingsadvies. Ik ben echt onder de indruk van zijn vastberadenheid om anderen te helpen met vergelijkbare problemen.

Mentale Strijd en Onzekerheid: Freek's Jonge Jaren

Ik vraag Freek naar zijn mentale strijd tijdens zijn jeugd en hoe hij daarmee omging. Freek deelt zijn ervaringen als kind dat soms werd gepest vanwege zijn gewicht. Zijn fysieke grootte bood enige bescherming, maar de mentale uitdagingen waren er zeker. Hij vertelt over zijn karakter en zijn motivatie om anderen te helpen.

Van Low Budget Sportschool tot Zelfstandig Ondernemer

Freek begon zijn carrière in de fitnesswereld als trainer bij een low-budget sportschool. Zijn passie voor training leidde hem daar naartoe, hoewel hij in eerste instantie een studie HBO Rechten volgde. Na een jaar besloot hij dat dit niet zijn roeping was.

Na het behalen van fitnesscertificaten en een minor in sport en voeding, begon hij zijn eigen weg als ondernemer. Na een teleurstellende ervaring als manager in een sportschool, startte Freek zijn eigen onderneming met nul euro, gericht op het helpen van mensen met afvallen en obesitas.

De Nul-Euro Start: Trainen Thuis en Mond-tot-Mondreclame

Hij investeerde zijn laatste middelen in een goede website en visitekaartjes. Hij begon letterlijk bij mensen thuis te trainen, onder afdakjes en in de buurt, wat goed werkte. Mond-tot-mondreclame en blogs schrijven, vooral gericht op SEO, hielpen hem klanten te werven. Hij groeide snel en werd een van de eerste personal trainers in Apeldoorn.

Overgang naar Coaching en Uitdagingen van Groei

Na enige tijd als eenmanszaak te hebben gewerkt, breidde Freek zijn bedrijf uit met stagiairs en andere trainers. Met groei ontstonden ook uitdagingen, vooral op het gebied van interne processen en communicatie. Hij ontdekte dat het belangrijk was om als team op één lijn te staan en de bedrijfscultuur te bewaken.

Verhouding Fysieke Training en Coaching

Freek legt uit dat hoewel coaching cruciaal is, klanten vaak naar een personal trainer komen voor fysieke training. De verhouding tussen fysieke training en coaching is ongeveer 70% tegenover 30%, omdat klanten de nadruk leggen op fysieke prestaties.

Challenges in Voedingsadvies: Balans en Individuele Behoeften

Als aanvulling op fysieke training biedt Freek ook coaching over voeding. Hij erkent dat de behoeften variëren en sommige mensen meer baat hebben bij basisvoedingsadvies, terwijl anderen diepgaandere begeleiding nodig hebben. Freek benadrukt de mentale aspecten van voeding, waarbij hij soms afwijkt van traditionele dieetrichtlijnen.

Coaching als Kern van Burgerschap

Freek benadrukt dat coaching essentieel is voor het leiden van mensen naar gedragsverandering. Hoewel voeding belangrijk is, ziet hij coaching als de kern van 'burgerleiding', waarbij hij de psychologische kant van eetgedrag benadrukt. Hij zoekt naar manieren om coaching meer als hoofdstuk van burgerleiding te integreren, zelfs als klanten dit niet altijd direct herkennen.

Reflectie en Toekomstige Uitdagingen

Freek reflecteert op de groeipijntjes en uitdagingen van zijn onderneming, inclusief het balanceren van zijn eigen lesgeven met het leiden van het team. Hij deelt zijn toewijding aan teambuilding, constante communicatie en het belang van een gezamenlijke bedrijfscultuur. 

Eerlijkheid en Zelfreflectie

Freek benadrukt het belang van eerlijkheid in de coachingsrelatie. Hij deelt zijn benadering waarbij hij niet constant druk uitoefent, maar eerder basisrichtlijnen aanreikt om zelfreflectie en persoonlijke groei te stimuleren. Het idee dat gedragsverandering een complex proces is, waarbij mensen zichzelf moeten begrijpen en ontwikkelen, is een kernpunt waar ik me volledig in kan vinden.

Meer dan Calorieën: Bewustwording in Voeding

Ons gesprek raakte ook aan het gangbare idee dat mensen bij gezondheid vaak denken aan trainen, voeding, en calorieën tellen. Freek brengt hier een belangrijk aspect naar voren: het bewustzijn rondom voeding is cruciaal. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om waarom je eet. Het begrijpen van emoties en signalen van het lichaam is wellicht belangrijker dan strikt calorieën tellen.

De Rol van Resultaten in Coaching

Freek deelt zijn inzichten over het belang van resultaten in de coaching. Terwijl hij aangeeft dat gedragsverandering de kern is, erkent hij dat resultaten, zoals meetbare vooruitgang, essentieel zijn om vertrouwen op te bouwen. Een eerlijke evaluatie en bijsturing zijn volgens hem cruciaal om een duurzame band met cliënten op te bouwen.

Individuele Trajecten en Persoonlijke Aandacht

Het gesprek verschuift naar de diversiteit in coachingstrajecten. Freek benadrukt dat hoewel er een protocol is, de connectie met de cliënt altijd prioriteit heeft. Het begrijpen van de individuele behoeften en emotionele toestand van de cliënt vormt de basis van effectieve coaching. Hier kan ik uit eigen ervaring bevestigen dat een persoonlijke band de sleutel is tot diepgaande verandering.

Community Building en Groepsverbinding

Een boeiend aspect van ons gesprek was de rol van groepstrainingen en community building in coaching. Freek deelde zijn ervaring met groepsprogramma's en hoe dit niet alleen leidde tot individuele groei maar ook tot hechte vriendschappen binnen de groep. Dit illustreert de kracht van gedeelde ervaringen en ondersteuning binnen een community.

Marketing en Niche

Een opvallend aspect was Freek's benadering van marketing en het kiezen van een niche. Hij benadrukte het belang van directe focus, waarbij hij zich specifiek richtte op mensen met overgewicht. Zijn strategie om online zichtbaar te zijn en deel uit te maken van een niche markt illustreert het belang van duidelijkheid en consistentie in marketinginspanningen.

Overwinnen van Stigma's

Freek deelde waardevolle inzichten over het omgaan met het stigma rond overgewicht. Hij benadrukte het belang van begrip en acceptatie, en hoe essentieel het is om te erkennen dat het voor cliënten een grote stap is om hulp te zoeken. Deze empathische benadering is cruciaal in het opbouwen van een vertrouwensrelatie.

Gesprekstechnieken en Diepgaande Coaching

Een hoogtepunt van ons gesprek was Freek's nadruk op gesprekstechnieken. Hij adviseerde coaches om diepgaande vragen te stellen, te focussen op motivatie en de mens te zien in plaats van slechts een doel. Zijn suggesties over variërende gespreksvormen en de balans tussen open, gesloten en sturende vragen bieden waardevolle inzichten voor effectieve coaching.

Samenwerking en Netwerken

Een interessant punt was Freek's betrokkenheid bij netwerken en samenwerken. Hij benadrukte dat samenwerking in de branche essentieel is, en dat dit niet alleen geldt voor klanten, maar ook voor professionals onderling. Zijn persoonlijke ervaring met het LIJFSTIJL Coaches netwerk toonde aan hoe waardevol het is om kennis te delen en van elkaar te leren.

Toekomstige Ontwikkelingen

Tot slot spraken we over Freek's toekomstige plannen, waaronder het afronden van zijn studie en het overwegen van een master. Zijn focus op het delen van kennis en het helpen van professionals geeft een blik op de toekomst van zijn carrière, gericht op een combinatie van wetenschap en coaching.

Conclusie

Het gesprek met Freek Verbeet bood inzicht in de wereld van coaching, marketing en het werken met mensen met overgewicht. Zijn benadering van coaching als een holistisch proces, samen met praktische tips voor professionals, maakt dit gesprek waardevol voor zowel coaches als geïnteresseerde luisteraars.

Je kunt Freek vinden op zijn website: www.freekverbeet.nl. Op social media ben ik te volgen via Instagram: @freekverbeet en op LinkedIn: Freek Verbeet.

Als je meer wilt weten over zijn coaching, trainingen of andere diensten, aarzel dan niet om contact op te nemen. Hij deelt graag zijn kennis en staat open voor vragen en samenwerkingen.


Reactie plaatsen