Podcast 106 - Krachttraining is meer dan alleen gewichten tillen, de holistische aanpak van Rik Remmelzwaal
17 januari 2024 
4 min. leestijd

Podcast 106 - Krachttraining is meer dan alleen gewichten tillen, de holistische aanpak van Rik Remmelzwaal

Ontdek waarom krachttraining meer is dan alleen gewichten tillen en hoe een holistische aanpak de sleutel is tot doelgerichte training. Rik deelt zijn persoonlijke reis, lessen uit blessures en zijn verschuiving van prestatiedrang naar innerlijke kracht. 

  • 🏋️‍♂️💡 Leer waarom bewustwording, plezier in sport en respecteren van grenzen cruciaal zijn voor duurzame vooruitgang. 
  • Ontdek de paradigmaverschuiving van gewichtsverplaatsing naar spiergevoel en verken het belang van mobiliteit met praktische oefeningen. 

🌟 Luister nu voor een diepgaande duik in de mindset van coaching en authentieke marketing in de fitnesswereld! 🎧🔍

Hoe Rick in Beeld Kwam

Ik moet jullie vertellen over deze geweldige tip die we kregen, en het is net zo relevant voor jullie als voor ons. Paula, een collega en vriendin, bracht Rick naar voren als een waardevolle bron van inzichten voor trainers en coaches. Ik wil graag dat jullie ons laten weten als je iemand hebt die wij ook moeten spreken. Dat gezegd hebbende, laten we overgaan naar het gesprek met Rick.

Het Gaat Niet Alleen om Gewichten

Rick opent de deur naar een dieper begrip van krachttraining. Het gaat niet alleen over het tillen van gewichten; we bespraken essentiële aspecten zoals spanning, houding, en specifieke richtlijnen om trainingen doelgerichter te maken.

Holistische Aanpak Onder de Loep

We graven dieper in de holistische benadering van coaching, waar Rick benadrukt dat een brede kennisbasis cruciaal is. Dit stelt coaches in staat om individuele behoeften beter te begrijpen en aan te pakken.

Rick's Persoonlijke Reis

Rick deelt zijn persoonlijke reis, van een gymleraaropleiding tot zijn avontuur in CrossFit en zijn specialisatie in coaching.

Lessen van Blessures

De podcast onthult hoe persoonlijke blessures Rick's kijk op training hebben gevormd. Hij legt uit hoe een holistische aanpak hem hielp de waarde van zijn eigen welzijn te begrijpen.

Van Prestatiedrang naar Zelfvalidatie

We gaan dieper in op de uitdagingen van prestatiedrang en hoe Rick de overgang maakte van externe validatie naar zelfvalidatie.

Bewustwording en Actie

Rick benadrukt het belang van bewustwording en actie om destructieve patronen te doorbreken. Dit heeft geleid tot een duurzamere benadering van sport en training.

Plezier in Sport

Rick deelt hoe hij nu meer plezier beleeft aan sport en training, zonder de druk van externe validatie. Hij vertelt over zijn aanpak om van het proces te genieten en zelfs kickboksen als persoonlijke uitdaging te omarmen.

Het Belang van Zelfvalidatie en Grenzen Respecteren

Rik benadrukte het gevaar van te veel focussen op externe validatie in training. Hij illustreerde dit met het voorbeeld van overmatige inzet tijdens een workout, puur om aan een bepaalde standaard te voldoen. Zijn inzicht: luisteren naar ons lichaam en respecteren van persoonlijke grenzen zijn cruciaal voor duurzame vooruitgang op lange termijn.

Van Gewichtsverplaatsing naar Spiergevoel: Een Paradigmaverschuiving

We deelden inzichten over de mindset in verschillende trainingswerelden, zoals powerlifting, crossfit, en bodybuilding. Rik bracht een interessante verschuiving naar voren, van enkel focussen op het verplaatsen van gewicht naar het voelen van de spierspanning tijdens bewegingen. Dit inzicht kan leiden tot doelgerichte progressie en blessurepreventie.

Mobiliteit: Meer dan Alleen Bewegingsbereik

Een boeiend onderwerp was mobiliteit, waarbij Rik de focus legde op spierspanning onder de juiste belasting. Hij benadrukte het verschil tussen flexibiliteit en mobiliteit, met de nadruk op het belang van het versterken van spieren voor een groter bewegingsbereik.

Marketing en Specialisatie: Authentiek Zijn in de Branche

We spraken over de rol van marketing en specialisatie in de fitnessbranche. Rik deelde zijn persoonlijke ervaring en benadrukte het belang van authentiek blijven. Hij gelooft sterk in het kiezen van een focusgebied dat echt bij je past en waar je gepassioneerd over bent, in plaats van puur voor het geld te gaan.

De Twee Facetten van Sales in de Coachingsbranche

Rik en ik bespraken ook de rol van sales in de coachingindustrie. We deelden inzichten over twee benaderingen: de organische groei vanuit de inhoud, waarbij mond-tot-mondreclame en klantensuccessen de drijvende kracht zijn, en de strategische benadering waarbij sales een rol speelt, maar met oprechte intenties en authenticiteit.

Authenticiteit op Social Media: Mijn Persoonlijke Ervaringen

Jullie weten dat ik altijd eerlijk ben over mijn reis, en ik wilde een beetje praten over de druk die ik heb gevoeld op sociale mediaplatforms, vooral op Instagram. We kennen allemaal de 'fit girls' die constant foto's delen van hun 'perfecte' levens. In het begin vroeg ik me af of dit de enige manier was om jezelf te promoten op de markt. Maar ik heb altijd geloofd in het delen van nuttige informatie en mezelf blijven.

Marketing en Authentiek Zijn: Rik's Waardevolle Inzichten

Rik voegde een waardevol perspectief toe over marketing in de fitnessindustrie. Hij deelde hoe het vinden van balans cruciaal is en hoe je jezelf niet moet verliezen in de wereld van zelfvergelijking. Ik heb echt gereflecteerd op zijn woorden en besefte dat het essentieel is om trouw te blijven aan wie je bent, zelfs als je jezelf promoot. Zijn inzichten hebben me geholpen om mijn eigen pad te volgen en niet toe te geven aan externe druk.

Diepgaande Mindset: Het Belang van Begrijpen

We hebben ook gesproken over mindset en hoe belangrijk het is om te begrijpen waar je staat. Rik deelde waardevolle inzichten over het lezen van mensen en het aanpassen van training op basis van hun emotionele toestand. Dit is iets wat ik zelf ook heb ervaren en het heeft me geholpen om mijn klanten beter te begrijpen.

De Balans tussen Uitdaging en Ontspanning

In ons gesprek benadrukten we het belang van het begrijpen van individuele behoeften, vooral als het gaat om spanning en ontspanning. Ik deelde een voorbeeld van een stel dat ik train, waarbij de vrouw op zoek is naar spanning en uitdaging, terwijl de man meer mentale stress ervaart. Het is essentieel om de benadering aan te passen op basis van individuele behoeften.

Veiligheid als Eerste Stap

Rik legde uit dat het creëren van een gevoel van veiligheid de eerste stap is in zijn benadering als coach. Veiligheid geeft vertrouwen, en pas als dat vertrouwen er is, kunnen we werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Dit geldt niet alleen voor training maar ook voor andere aspecten van het leven.

Stress als Positieve Stimulans

We spraken over de positieve en negatieve aspecten van stress in training. Hoewel stress groei kan bevorderen, is het belangrijk om te begrijpen wanneer het nodig is om de intensiteit te verminderen en te focussen op veiligheid en vertrouwen. Het idee van "harder is beter" is niet altijd van toepassing op de gemiddelde persoon.

Individualiteit in Training

Een belangrijk aspect dat naar voren kwam, is het verschil tussen trainen en coachen. Het is niet alleen belangrijk om effectieve programma's te hebben, maar het is net zo cruciaal om ze aan te passen aan de individuele behoeften en context van mensen.

Praktische Oefening

Rik deelde een interessante oefening om bewustzijn te creëren over spierspanning en mobiliteit. Door je ademhaling te koppelen aan beweging, kun je ontdekken waar je spieren hun grens bereiken. Dit bewustzijn kan je helpen je mobiliteit geleidelijk te verbeteren.

Afsluitende Gedachten

Ik hoop dat jullie net zoveel hebben genoten van ons gesprek als ik. Voor meer inzichten en tips kun je Rik volgen op zijn >>> Instagram en het boek "De Polyvagale Theorie" lezen voor diepere kennis.

Uiteraard kun je zijn website bezoeken:
https://www.themovementcorner.nl/ en connecten op zijn >>> Linked-In .

Bedankt voor het luisteren en vergeet niet te ontspannen terwijl je traint voor het beste resultaat! Tot de volgende keer.

Reactie plaatsen