Podcast 71 - Procesmatig werken loont, ook voor jou als Personal Trainer, Marcel Heinsen
14 september 2022 
4 min. leestijd

Podcast 71 - Procesmatig werken loont, ook voor jou als Personal Trainer, Marcel Heinsen

Marcel Heinsen, is in 5 jaar gegroeid met zijn crossfit box van 72m2 naar 1300m2!

Wie is Marcel Heinsen en hoe heeft hij deze groei kunnen realiseren?

Marcel is een topspreker met veel ervaring, zijn CrossFit Box Dom City is enorm gegroeid de afgelopen jaren.

Vroeger was Marcel topsporter en heeft hij onder andere voor Nederland Rugby gespeeld. Op zijn achttiende is Marcel begonnen als PT'er, waarna hij hoofdtrainer werd van De Bootcampclub, de grootste fitness outdoor organisatie van Nederland. Daarna maakte hij de keuze om voor zichzelf te beginnen en opende zijn eigen crossfitbox.

Hoe het werkt bij Marcel in de box

De trainers mogen de leden zelf benaderen voor Personal Training. Deze verdiensten mogen ze ook houden, ze hoeven daar niet over af te dragen. Ze krijgen de ruimte om echt geld te verdienen. Marcel en Naomi zijn het er over eens, in de sector moeten eerlijke salarissen komen. 

Naomi: Er wordt in deze sector bar slecht betaald, de kwaliteit is vaak ook laag.
Marcel: ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om te zeggen dat je voor het minimum loon moet gaan werken, daar kan je niet van rond komen. We zijn er voor ons personeel.

Om de kwaliteit van elke trainer even hoog te houden zijn de processen gedocumenteerd. Dat begint al bij het openen van de zaak tot aan de benadering van de klanten.

Volgens Marcel is het belangrijk om je lessen van A tot Z goed in elkaar te zetten. Hoe specifieker de les uitgeschreven wordt hoe beter. Dat werkt net zo goed voor zzp'ers, als de lessen die in team verband worden gegeven.

Marcel: De les moet het product zijn dat aan je eisen voldoet. 

Belangrijk dus om processen te documenteren. 

Als je dit vanaf dag één doet en je krijgt bijvoorbeeld een werknemer, dan heb je een boekje waarin vast staat wat je wil. Feitelijk schrijf je op, rijtje voor rijtje, hoe het werkt.

Je bent bijvoorbeeld altijd 10 minuten van te voren aanwezig. Deuren open zetten, lichten aan, koffiezetapparaat aan. Doordat dit altijd hetzelfde is, zullen er ook geen vragen zijn. 

Bij het lesgeven wordt iedereen 2 keer bij naam genoemd, we willen eigenlijk een script hebben waarin de minimale voorwaarden staan. Marcel heeft gemerkt dat de junior coaches hetzelfde les geven als de senior coaches qua template. 

Als je bij de bakker komt wil je ook dat de smaak van het brood elke week hetzelfde is, ongeacht welke bakker het brood bakt.

Je bent je bedrijf, je naam wordt al snel gekoppeld aan de naam die op de gevel staat. Daarvoor moet je dit proces dus vastleggen. Als je dit doet, creëer je dat mensen gaan kiezen voor trainers die consistent hetzelfde resultaat/beleving neerzetten.

Trainers die teveel variëren in de dienst die ze aanbieden, zullen het vele malen rustiger hebben. Het is zonde om klanten mis te lopen of kwijt te raken, omdat jouw brood elke keer net even anders smaakt. 

Procesmatig werken loont

Voorbeeld: We maken een 12 weken programma's met een CMS, elke coach krijgt een eigen iPad en mensen boeken gewoon een uurtje. Ze moeten het dan doen met de trainer die er dan is. Door in het CMS te kijken weet de trainer waar ze zitten in het programma. Als ze deze roadmap doorlopen, dan maakt het niet uit wie er is. Het persoonlijke krijg je door namen te noemen en door te vragen, hoe was je weekend/ vakantie etc.

Op deze manier kan je gemakkelijk je werk overdragen. Soms is het omdat je het zelf wil, maar dit kan ook onverwachts nodig zijn. Als jij je been breekt, dan is het handig dat een andere trainer, de tablet pakt en het voor je op pakt. 

Het is één keer veel werk, om een goede template te maken voor de rest van je carrière. Je moet er echt even voor gaan zitten. Het is zonde als je hier niet de tijd voor neemt, omdat je elke keer weer opnieuw het wiel moet uitvinden, ook heb je dan geen back-up. Dit maakt je kwetsbaar.

Als je het template klaar hebt, dan hoef je het alleen nog maar bij te werken en daar consequent in te zijn. Helaas zien we dat mensen dit nog niet doen. Maar kan jij, dag in, dag uit voor nog 10 jaar les geven. Het is nu je passie, maar kan je dat over 5 tot 10 jaar ook nog fysiek. Nee, dan moeten we ons gaan voorbereiden.

Veel bedrijven zijn aan het watertrappelen en willen een inhaalslag maken op dit moment, maar laat dit niet liggen want het is heel belangrijk en het geeft je rust als je het voor elkaar hebt.

Zit jij met een vraag, dan moet je uit je comfortzone stappen. Zoek mensen om je heen aan wie je vragen kan stellen, sta ook open voor vragen van anderen, dan krijg je een fijne wisselwerking.

Kennis delen

Het is altijd goed om met mensen te sparren, durf te doen en durf te vragen. Stel je open op en durf ook te delen. Je imago is dan niet zo belangrijk. Laat zien wie je bent, je business en jij zijn twee verschillende dingen.

Marcel geeft aan dat waar hij eerst het gezicht van Dom City was, hij nu vooral de eigenaar is en niet meer Dom City zelf. Een inspirerende podcast voor iedereen die een realistische groei wil doormaken.

Eén van de vijf sprekers tijdens het kwartaal evenement voor de ZZP Personal Trainer

Het kwartaal evenement is op 1 oktober en Marcel is erbij als spreker! We gaan het hebben over processen documenteren. Marcel deelt zijn methode en laat verschillende tools zien waarmee hij werkt. Waardoor jij je professioneel kan profileren en de kwaliteit gelijk kan houden, ook als je de dienstverlening uitbesteedt. Meer info over het Kwartaalevenement >>>lees je hier

Kun jij 2 maanden op vakantie naar het buitenland, zonder dat jouw omzet daalt en op een manier dat jouw klanten nog steeds begeleid worden?

Wat gebeurt er met jouw trainingen, wanneer jij (onverwachts) niet in staat bent om les te geven?

Kunnen collega trainers/coaches jouw trainingen overnemen, zonder dat de klant moet wennen aan zijn/haar de werkwijze?

Er zijn weinig ZZP personal trainers/coaches die echt bezig zijn met een plan B. Misschien heb je de ambitie om met een team van trainers samen te werken, maar heb je hier nog geen plan voor klaarliggen.

Tijdens deze sneaker class deelt Marcel Heinsen zijn methode en verschillende tools om jouw processen te documenteren.

De 1e stap om de dienst de je (vooralsnog) alleen levert, te verbeteren en zorgen dat de kwaliteit altijd hetzelfde is.

Ben jij een van de 25 Personal Trainers die deelnemen aan het kwartaalevenement? 

Dit is de ideale middag om te leren van ervaren ondernemers/ sprekers en te sparren met collega ondernemers. >>>Klik hier om je aan te melden!

Heb jij als ondernemer een vraag, stel hem aan Marcel of volg hem op instagram!

Heel veel luisterplezier en wellicht tot snel :)

Njoya day!

Reactie plaatsen